Donald Tusk

'Ako ne volite slobodne medije i nevladine udruge te promičete homofobiju i nacionalizam - niste demokršćanin'

09.11.2018 u 10:04

Bionic
Reading

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na kongresu Europske pučke stranke u Helsinkiju u četvrtak održao je nadahnut govor u kojem je jasno prozvao sve političare koji svojim djelovanjem narušavaju temeljne vrijednosti na kojima je sazdana Europska unija. Pučani su na kongresu izabrali Manfreda Webera iz Njemačke kao kandidata za budućeg predsjednika Europske komisije na europskim izborima u svibnju sljedeće godine

Međutim najveću je pažnju privukao Tusk jer je neizravno prozvao mnoge kolege demokršćane zbog nacionalizma i ksenofobije. Tusk je kazao da je migrantska kriza dala poticaj za debatu o identitetu europskih demokršćana i da su ga od samog početka brinule dvije stvari.

'Prvo to da je nemoć koju smo pokazali tijekom velikog vala migracije u kontroli naše vanjske granice izazvala krizu povjerenja naših građana u liberalnu državu i Europsku uniju u cijelosti. Jer ljudi cijene slobodu i otvorenost samo dok se osjećaju sigurnima', kazao je Tusk.

Druga prijetnja je, smatra, pojava političara na glavnoj pozornici koji iskorištavaju kaos potaknut migracijama i koji postavljaju sigurnost i red ispred otvorenosti i slobode. Istaknuo je da im je u EPP-u trebalo dosta vremena, ali su na kraju uspjeli odbaciti logiku bespomoćnosti i koncentrirali se na zaštitu vanjskih granica. 'Još je mnogo posla pred nama, ali barem je jedna stvar jasna - naš je prioritet zaustavljanje ilegalnih migracija', kazao je, dodavši da su o tome govorili šefovi europskih vlada i država na posljednjem zasjedanju Europskog vijeća.

Što se tiče druge prijetnje, Tusk smatra da je ona još uvijek prisutna te je poručio da nitko nema pravo, barem u EPP-u, napadati liberalnu demokraciju i njene temelje. Ne može se složiti s argumentom da učinkovita zaštita europske granice, našeg teritorija i identiteta znači rušenje pravila liberalne demokracije.

'Želim biti potpuno jasan:

  • Ako ste protiv vladavine prava i nezavisnog pravosuđa, onda niste demokršćani.
  • Ako vam se ne sviđaju slobodni mediji i nevladine organizacije te ako tolerirate ksenofobiju, homofobiju, nacionalizam i antisemitizam, onda niste demokršćani.
  • Ako postavljate državu i naciju iznad ili protiv slobode i digniteta jednakosti, onda niste demokršćani.
  • Ako želite konflikte i podjele u svijetu i unutar EU-a, onda niste demokršćani.
  • Ako podržavate Putina i napadate Ukrajinu, ako favorizirate agresora u odnosu na žrtvu, onda niste demokršćani.
  • Ako želite zamijeniti zapadni model liberalne demokracije autoritativnim istočnim modelom demokracije, onda niste demokršćani.'

'Želim vjerovati da svi ovdje među nama žele ostati posvećeni idealima istinske ideje demokršćanstva. Svi želimo pobijediti na dolazećim izborima. Ali sjetimo se da ulog na ovim izborima nisu privilegije i radna mjesta, već zaštita naših fundamentalnih vrijednosti. Jer bez njih naša pobjeda neće imati smisla', zaključio je Tusk.

Posebno značajno je to što Tusk dolazi iz Poljske, jedne od najkonzervativnijih zemalja EU-a u ovom trenutku. Doduše, poljska vladajuća stranka Pravo i pravda nije članica EPP-a, ali zato jest mađarski Fidesz Viktora Orbana te narodnjaci austrijskog kancelara Christiana Kurza, a nad Tuskovim riječima mogli bi se zamisliti i mnogi drugi, pa i hrvatski predstavnici u toj političkoj obitelji.