EU MINISTRIMA

Jandroković poslao pismo o slovenskoj blokadi

20.01.2009 u 15:59

Bionic
Reading

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković poslao je pismo ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a o slovenskoj blokadi pristupnih pregovora Hrvatske i EU-a i do sada poduzetim inicijativama o ukidanju slovenske blokade, doznaje se u utorak iz diplomatskih izvora

U tom pismu, navodi isti izvor, Jandroković navodi kronologiju koja je dovela do slovenske blokade pristupnih pregovora Republike Hrvatske te dosadašnje inicijative koje su poduzimane kako bi se blokada ukinula.

Jandroković se u pismu, prema istom izvoru, poziva na europsku praksu da granična pitanja ne smiju biti korištena za usporavanje ili blokadu pristupnog procesa te navodi kako je Republika Hrvatska spremna dati snažnu izjavu kako niti jedan dokument ili pozicija u pristupnim pregovorima između EU i Hrvatske ne prejudicira konačno rješenje graničnog pitanja između Hrvatske i Slovenije.

U pismu europskim ministrima naveden je i Bledski dogovor premijera Ive Sanadera i Janeza Janše iz kolovoza 2007. koji je za rješenje tog pitanja predvidio Međunarodni sud pravde u Den Haagu.

Na kraju pisma ministar Jandroković navodi kako Hrvatska očekuje da će brzina pregovora ovisiti ponajprije o hrvatskom napretku u ispunjavanju potrebnih kriterija, a ne o bilateralnom sporu koji treba biti riješen izvan pregovaračkog okvira i u tom smjeru nudi obostrano prihvatljiva rješenja, doznaje se iz diplomatskih izvora.
Sljedeći ponedjeljak održava se redoviti mjesečni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu na kojem se ne isključuje mogućnost razgovora o politici proširenja Unije.