dobio TRG U OGULINU

Jandroković o odavanju počasti generalu Stipetiću: Nemojte mi vi određivati gdje ću ja biti

15.09.2019 u 13:28

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog sabora, Gordan Jandroković (HDZ), gostovao je u emisiji Točka na tjedan gdje je komentirao aktualna politička zbivanja.

Prvo pitanje koje ga je dočekalo je bilo zašto nije bio na svečanosti imenovanja trga u Ogulinu po generalu Hrvatske vojske Petru Stipetiću.

Jandroković je kazao da je general Stipetić jedan je od heroja Domovinskog rata, ali i da se ne želi opravdavati SDP-u gdje je bio. To pitanje je, kaže, postavio predsjednički kandidat SDP-a, a on bi ga pitao gdje su oni kad se slavi Dan državnosti kad se ide na Mirogoj postaviti vijence i zapaliti svijeće prvom hrvatskom predsjedniku, doktoru Franji Tuđmanu. Smatra da se radi o plitkoj politikantskoj akciji i kaže da su tamo bili predstavnici ministarstva.

>>> Odlazak vojničine starog kova kojem je Ženevska konvencija bila sveto pravilo

'Neprimjereno je od njih, koji uglavnom ne dolaze na takva mjesta, da postavljaju takva pitanja. Nemojte mi vi određivati gdje ću ja biti. Vi biste određivali predsjedniku Sabora, predsjedniku Vlade i predsjednici Republike na kojim će manifestacijama biti? Što niste pitali njih? Što ću ja sada, ako me prozove SDP, svaki put objašnjavati zašto negdje nisam došao?', ljutito je poručio Jandroković u razgovoru za N1 televiziju.

Predsjednik Sabora je kazao da je predsjedanje Europskom unijom po njemu jedan od najvažnijih događaja u ovom mandatu, ali nije znao tko je prošle godine predsjedao Europskom unijom.

Što se tiče SDSS-a, Jandroković je kazao da su dio vladajuće koalicije.

'Sa svima njima mi kao stožerna stranka te koalicije razgovaramo, dogovaramo i postoje prijepori koje se nastoji riješiti. Ovdje se dogodila situacija u uvjetima pretkampanje koja se u Hrvatskoj nije trebala dogoditi. Prvo se dogodilo nasilje u Uzdolju, bilo je mnogo reakcija, bila je i ona koju je izjavio Milorad Pupovac. Hrvatska se ne može ni na koji način uspoređivati s NDH, niti je faktor nestabilnosti niti se potiče nasilje', kazao je Jandroković.

Ponovio je da je Pupovac povukao izjavu na način koji je karakterističan za njega. 'Učinio je korak nazad, neki su bili zadovoljni, neki nisu', istaknuo je predsjednik Sabora. Poručio je da nikome iz vladajuće većine ne paše dizanje tenzija

Jandroković ne smatra da predsjednica dolijeva svojim izjavama 'ulje na vatru'.

'Možda bi nam političkih bodova donijelo da smo se grubo odnijeli prema Pupovcu, ali pitanje je bi li to bilo korisno prema Hrvatskoj. Moje mišljenje je da ne bi. I pitanje generala Stipetića je dolijevanje ulja na vatru, mi nismo Vlada i ovaj HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića nije stranka koji će širiti ove podjele u društvu i inzistiramo da postoje različiti svjetonazori i koncepcije, ali inzistiramo da se s time znamo nositi i da prevladavajući smjer u društvu bude smjer uključivosti i međusobne tolerancije. Danas je lakše raspirivati vatru, ali nećemo šutjeti na provokacije onih koji parazitiraju na našim leđima', naglasio je Jandroković.

  • +9
General Stipetić u Ogulinu dobio je trg sa svojim imenom Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Ne smatra ni da bi Plenković trebao otići ako predsjednica izgubi izbore.

'Ljuljati njegov mandat zbog rezultata jednih izbora nije korektno, ali ja sam uvjeren da će predsjednica i nakon ovih izbora biti Grabar-Kitarović. Mi ćemo dati sve da naša kandidatkinja pobijedi, moguće da će biti onih koji će pokušati to onemogućiti, ali znat ćemo se s time nositi', vjeruje predsjednik Sabora.

Osvrnuo se i na Mira Kovača koji je najavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, a kojem je Plenković rekao potom da je irelevantan. U obranu Kovača potom je stao Davor Ivo Stier kazavši da je svaki član HDZ-a važan.

'To je Plenković Kovaču rekao zato što je dvaput u kriznim situacijama Kovač izašao ne braneći interes HDZ-a, nego vodeći računa o vlastitim interesima.', kazao je Jandroković

Govoreći o sukobu s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa Jandroković je kazao da su u Helsinki išli na službeni put koji je bio kombinacija državnog i stranačkog.

Sve troškove su prebacili na stranku, osim državnog aviona.

'Uopće nije trebalo pokretati postupak, jer nema razloga da se on pokrene. Što bih ja sad trebao za svaku anonimnu prijavu koju netko podnese Povjerenstvu trebao dostavljati putne naloge? Mi kao stranka nismo dužni Povjerenstvu dostavljati račune, a ako Povjerenstvo smatra da smo prekršili zakon, neka kažu što oni o tome misle. Ako su se oni postavili radikalno, onda se i mi možemo postaviti radikalno. Morat ćete svi u javnom prostoru naučiti da će jedna grubost izazvati drugu', kazao je Jandroković.

Na upit kad će pokazati putne naloge odgovorio je da će to napraviti kad odluče da treba.

Kad mi odlučimo da treba. Ovdje nema niti korupcije niti sukoba interesa, ovdje se bavimo kršenjem načela odgovornog djelovanja.

'Radi se o stavu i principu, ako mi procijenimo, pokazat ćemo račune', zaključio je.