SASTANAK ŽUPANA U POREČU

Jadranske županije spremaju se za EU regije

30.04.2011 u 16:50

Bionic
Reading

Mercedes Bresso, predsjednica Odbora Regija pri Europskoj uniji, i veleposlanik Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u Republici Hrvatskoj, sastali su se danas u Poreču s istarskim županom Ivanom Jakovčićem te kolegama županima jadranskih županija

Kako je kazao veleposlanik Paul Vandoren, razgovaralo se o financiranju, pripremi i provođenju projekata kako bi od prvog dana nakon pristupanja EU Hrvatska mogla maksimalno iskoristiti sredstva koja će joj biti na raspolaganju, a što je bitno - i zbog građana - da bi im se pokazalo da je važno biti članicom EU.

Istaknuo je da je Hrvatska napredovala, da su pregovori uzeli zamah, ali su još otvorena dva Poglavlja, 8 i 23, to jest Poglavlja brodogradnje i pravosuđa. Unutar Poglavlja 8, koje se tiče privatizacije brodogradilišta, veli Vandoren, napravljen je korak naprijed, a izrazio je i nadu da će se u nekoliko narednih tjedana neriješena pitanja riješiti.

Kad je riječ o pravosuđu, i sa županima u Poreču razgovaralo se o suzbijanju korupcije i zaštiti temeljnih ljudskih prava te potrebi prevladavanja birokratskih prepreka kako bi se stvorilo pozitivno okružje za privlačenje stranih ulaganja, što bi pak vodilo i smanjenju nezaposlenosti, kazao je novinarima Vandoren.

'Nadamo se da su pregovori u konačnoj fazi, rekla bih tik pred ciljem', kazala je Mercedes Bresso, predsjednica Odbora Regija pri EU. Istaknula je da je Odbor Regija ustvari skupština lokalnih regija s maksimalno 350 predstavnika iz 27 zemalja te će Hrvatska biti 28. zemlja. Hrvatska će u prvoj fazi imati 9, a nakon ratifikacije sporazuma 8 članova. Bresso je napomenula da je uloga Odbora savjetodavna, no izuzetno važna jer zadaća je iznijeti probleme koji nastaju na lokalnoj razini. Neki za EU možda mali problem, za neku lokalnu sredinu je možda ogroman.

U EU su izračunali da se 70 posto javnih ulaganja implementira kroz lokalne vlasti, a kako veli Bresso, presudna će biti uloga župana, gradonačelnika i svih onih koji rade sa stanovništvom.

Naime, kako je novinarima kazao Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, okolnosti danas nisu najsjajnije glede potpore građanima pristupanju EU pa su župani jadranskih regija visoke goste iz EU zamolili i da 'pripaze' da proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji ne bude instrumentaliziran od strane politike, odnosno da parlamentarni izbori i pristupanje EU idu svaki svojim tijekom.

Domaćin skupa, istarski župan Ivan Jakovčić, naglasio je da je i ovom prilikom gostima iznesen zajednički stav – da se Hrvatska što prije uključi u EU. Također, zatražena je i podrška inicijativi da se Jadranska regija proširi, to jest da se formira šira makroregija koja bi uključivala i Jonsko more.