vrbovanje djevojaka

Jačaju pozivi da se i drugi pomagači Jeffreyja Epsteina privedu pravdi

30.12.2021 u 11:04

Bionic
Reading

Jačaju pozivi američkim saveznim tužiteljima da optuže i ostale pomagače Jeffreyja Epsteina nakon osuđujuće presude u srijedu protiv Ghislaine Maxwell, njegove glavne pomoćnice koja je regrutirala maloljetne žrtve

Porota Saveznog suda na Manhattanu proglasila je da je Maxwell kriva za pet od šest točaka optužnice koje se tiču njezina vrbovanja djevojaka za Epsteinove seksualne potrebe između 1994. i 2004. godine. 60-godišnjakinji prijeti 65 godina u zatvoru.

"Nadam se da će ova presuda donijeti utjehu svima onima koji je trebaju i koja pokazuje da nitko nije iznad zakona. Čak će i moćnici odgovarati ako seksualno zlostavljaju i eksploatiraju mlade", rekla je Annie Farmer, koja je svjedočila na suđenju Maxwell.

David Boies, odvjetnik Epsteinovih žrtava koji je 2016. ispitivao Maxwell, pozvao je ministarstvo pravosuđa da nastavi istraživati raširenu mrežu Epsteinove seksualne trgovine u kojoj su navodno žrtve bile žene od 1990. do otprilike 2019. godine, kad je seksualni predator uhićen na pisti aerodroma Teterboro.

"Ovo je sjajan dan za pravdu i za žrtve Maxwell. Presuda porote zadovoljština je za naše hrabre i predane stranke koje su godinama Jeffreyja Epsteina i Ghislaine Maxwell pokušale privesti pravdi. Nisu djelovali i nisu mogli djelovati sami. Opseg i trajanje njihovih kriminalnih djela trgovine ljudima ovisili su o mnogim bogatim i moćnim suradnicima i suurotnicima. Oni također nisu iznad zakona. Oni također moraju biti privedeni pravdi", rekla je Boies.

Tijekom jednomjesečnog suđenja, porota je slušala o najmoćnijim osobama koje su Maxwell i Epstein smatrali prijateljima. Bivši predsjednici Donald Trump i Bill Clinton, kao i britanski princ Andrew, letjeli su kao putnici istim privatnim avionom koji su Epstein i Maxwell koristili za prijevoz svojih maloljetnih žrtava.

Nakon Epsteinovog iznenadnog samoubojstva u kolovozu 2019. godine, tadašnji državni odvjetnik Bill Barr obećao je da financijaševi suurotnici "neće biti mirni".

Jedna žrtva svjedočila je tijekom suđenja Maxwellovoj da ju je Epsteinova asistentica Sarah Kellen rezervirala za barem 100 zlostavljačkih 'masaža' ranih 2000-ih. Žrtva je rekla da ju je Epstein prvi put zlostavljao kad je imala 14 godina.

Još jedna bivša Epsteinova asistentica, Lesley Groff, također se suočila s optužbama u građanskim parnicama da je dogovarala zlostavljačke susrete s financijašem. I Groff i Kellen su čvrsto odbacile nedjela.

Francuski modni agent Jean-Luc Brunel suočava se s optužbama u Francuskoj da je zlostavljao Epsteinove žrtve.

"Pravda mora biti zadovoljena. Žrtve Epsteina i Maxwell ne zaslužuju ništa manje. Ministarstvo pravosuđa podbacilo je kad je Epstein izbjegao pravdi. Maxwell mora platiti za gnjusne zločine. Ova presuda ne bi trebala biti kraj: ministarstvo pravosuđa mora privesti pravdi svakog gada koji počinio zločine s Maxwell i Epsteinom", rekao je senator Ben Sasse, republikanac iz Nebraske, član Senatskog pravosudnog odbora.

Savezni tužitelji zloglasno su na Floridi dopustili Epsteinu da se izjasni krivim 2008. godine po državnim optužnicama za prostituciju umjesto da su podnijeli ozbiljnije savezne optužnice za seksualnu trgovinu. Savezni tužitelji na Manhattanu također su odlučili ne procesuirati Epsteina i Maxwell 2016. godine, izvještava Daily News.

Američki državni odvjetnik na Manhattanu, Damian Williams, pohvalio je žrtve koje su se digle protiv Maxwell.

"Ovaj Ured će uvijek stajati uz žrtve, uvijek ćemo slijediti činjenice gdje god one vodile, i uvijek ćemo se boriti da nitko, bez obzira na to koliko moćan i dobro povezan bio, nije iznad zakona", rekao je.