neispravan bojler

Pet osoba i dvije tvrtke okrivljene za smrt 14-godišnjakinje otrovane ugljičnim monoksidom

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.12.2021 21:03
  • Objavljeno 20.12.2021 u 21:03
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Duško Jaramaz

Pet osoba i dvije tvrtke iz Županje i Vinkovaca optužene su za nemar i niz sigurnosnih propusta koji su 3. ožujka 2019. godine doveli do smrti 14-godišnjakinje u Županji koja je umrla u kupaonici uslijed trovanja ugljičnim monoksidom zbog neispravnog bojlera

Prvookrivljeniku (60) i drugookrivljenici (54), kao vlasnicima stana u stambeno-poslovnoj zgradi u Županji stavlja se na teret da su od 11. travnja 2017. do 3. ožujka 2019. bili odgovorni za stanje i sigurnost plinske instalacije u stanu. Petookrivljenik (42) i šestookrivljenik (51) kao ovlašteni predstavnici distributera plina sedmookrivljenog trgovačkog društva su 11. travnja 2017., prilikom periodičnog pregleda plinskih instalacija u stanu okrivljenih vlasnika propustili primijeniti odredbe svih pozitivnih zakona i pravilnika, navodi se u optužnici.

Okrivljenici su to propustili učiniti iako su bili svjesni da je u prostoru kupaonice instaliran plinski uređaj, koji zrak za izgaranje uzima iz prostorije te da je ugrađen odsisni ventilator i da je potrebno isključiti opskrbu plinom dok se on ne ukloni i otklone drugi utvrđeni nedostaci zbog neredovitog servisiranja plinskog uređaja i nepostojanja atesta dimnjačara, navodi se u optužnici koje je Županijskog državno odvjetništvo iz Vukovara podiglo pred tamošnjim županijskim sudom.

Trećeokrivljenika (29) se tereti da je 12. lipnja 2018., obavljajući poslove dimnjačara u četvrtookrivljenom trgovačkom društvu, propustio provjeriti dozračivanje u prostor kupaonice, kao i da je okrivljenim vlasnicima stana propustio izdati upozorenje i obavijestiti opskrbljivača plinom kako bi prekinuli isporuku plina dok se dimovodni odvod ne dovede u ispravno stanje.

U optužnici se navodi kako su svi okrivljenici propustili učiniti radnje iz svoje nadležnosti pa je navedeni plinski uređaj u takvom stanju bio u uporabi do 3. ožujka 2019. kada je, u večernjim satima, upravo zbog nepravilne ventilacije i neispravnosti plinskog bojlera, došlo do stvaranja, za život opasne, koncentracije ugljičnog monoksida koje je udisalo dijete (2005.) i koje je potom umrlo uslijed trovanja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!