NOVAC SAD-A ZA TALIBANE

Izvještaj Kongresa otkriva kaos u Afganistanu

  • Autor: D. Pilsel
  • Zadnja izmjena 23.06.2010 16:54
  • Objavljeno 23.06.2010 u 15:42
afganistan

afganistan

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Situacija u Afganistanu čini se sve kaotičnija. Vrhovni zapovjednik snaga SAD-a i NATO-a u toj zemlji, general Stanley McChrystal, nalazi se u Washingtonu gdje će u Pentagonu i u Bijeloj kući odgovarati, a mediji spekuliraju, i pokušati se ispričati zbog izjava i žestokih kritika upućenih na američko vodstvo preko magazina The Rolling Stone, iako se očekuje da do kraja dana predsjednik Obama smijeni vehementnog generala. U tom kontekstu dokument upućen jučer Congressu koji otkriva veliki nered u radu savezničkih snaga čini odluku Baracka Obame jako teškom

Izvještaj koji potpisuje demokratski zastupnik iz Massachusettsa, John F. Tierney, na osamdeset stranica otkriva, kratko rečeno, da novac poreznih obveznika SAD-a završava u rukama talibana i tzv, gospodara rata, zato i izvještaj nosi znakovito ime 'Warlord, Inc. - Extortion and Corruption Along the U.S. Supply Chain in Afghanistan' (Gospodari rata d.o.o. – Iznuđivanje i korupcija kroz američki lanac opskrbe u Afganistanu).

Tierney je na izvještaju radio pola godine nakon što je istragu naručila Komisija za nacionalnu sigurnost Donjeg doma američkog parlamenta. Najstrašnije stranice izvješaja pokazuju kako su neki američki gospodari rata organizirali, zajedno s talibanima, napade na konvoje za koje nisu dobili odgovarajući sigurnosni reket.

Među prozvanim organizacijama gospodara rata nalazi se ugovor nazvan Host Nation Trucking u visini od 2.100 milijuna dolara koji služi za opskrbu svih 200 američkih baza. Drugim riječima, odmetnute američke grupe kojima pomažu plaćenici više zemalja, kao u doba Divljeg zapada, napadaju konvoje i ucjenjuju prijevoznike i samu vojsku.

Prema nekim procjenama, u Afganistanu djeluje oko 70.000 naoružanih osoba bez nadzora NATO-vih komandnih struktura. U Kabulu ga nazivaju 'Četvrtom vojskom', a rijetki novinari koji uspijevaju nešto istražiti govore o žestokim kršenjima ljudskih prava civila od tih plaćenika i odmetnika.

Problem je u tome što SAD i NATO prepuštaju privatnim kompanijama da prevoze svu logističku pomoć i da se same brinu za osiguravanje konvoja i tada nastupaju gospodari rata svojim ucjenama i napadima.

Poznata su i neka imena, ratna naravno, tih gospodara rata: Ruhullah raspolaže sa 600 ljudi i 'rada' za Watan Risk Management, kompaniju koju vode Rashid i Rateb Popal, rođaci predsjednika Hamida Karzaija, kojeg inače prati glas izuzetno korumpiranog političara. Matiullah Khan kontrolira 2.000 boraca na cesti Kandahar-Tirinkot i za njega se kaže da je najokrutniji od svih gospodara rata. Izvještaj spominje i stanovitog Abdula Razziqa, zapovjednika pogranične policije u Spin Boldaku preko koje se odvija velika akcija krijumčarenja.

Izvještaj kongresmena Tierneya završava konstatacijom da će puno godina nakon planiranog izlaska SAD-a iz Afganistana gospodari rata kontrolirati i tvoriti paralelni sustav vlasti, vojne, političke i ekonomske.

Smatra se da je izvještaj procurio upravo sada da Baracku Obami ne bude tako lako otpustiti generala Mc Chrystala, jer bi njegovim umirovljenjem kaos samo porastao, a ciljevi koje si je Obama zacrtao sa saveznicima u Afganistanu bili apsolutno neostvarivi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi