TRAŽE SE DODATNE SNAGE

Izvanredno stanje u V. Gorici, u Međimurju poplavljene ceste

06.11.2012 u 21:59

Bionic
Reading

Na području grada Velike Gorice te općina Orle i Rugvica uvedene su izvanredne mjere obrane od poplave, dok su na ostalom području Zagrebačke županije uz sliv Save na snazi redovne mjere zaštite od poplave, priopćeno je večeras iz Ureda župana Zagrebačke županije nakon sjednice županijskog Stožera zaštite i spašavanja

Zvonko Marenić iz Hrvatskih voda rekao je kako su sve ekipe na terenu pripravne te je istaknuo izuzetan angažman vatrogasaca.

'Ako vodostaj u Rugvici dosegne 920 centimetara, proglašava se izvanredno stanje', pojasnio je Marenić.

Na zahtjev Hrvatskih voda, načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević naredio je slanje dodatnih snaga u Orle.

Vujević je naglasio da u stanju pripravnosti i dalje ostaju i Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije i sve prateće službe.

Ovu, kao i prethodnu noć u prostorijama Zagrebačke županije organizirano je dežurstvo članova Stožera zaštite i spašavanja.

Poplave zatvorile ceste u Međimurju

Zbog izgradnje zečjih nasipa za sav promet zatvorena je državna cesta D3 Varaždin - Čakovec na dionici od rotora u Nedelišću do varaždinskog mosta Josipa Bana Jelačića.

Zečji nasipi se grade jer voda prijeti da se prelije preko ceste i poplavi naselje Gornji Kuršanec.

Iz PU Međimurske obavijestili su da se koriste alternativni prometni pravci, prije svega autocesta A-4 Zagreb-Goričan.

Od podneva za sav promet zatvorena je i cesta Čakovec- Trnovec te cesta Pušćine - Gornji Hraščan.

Za područje uz HE Čakovec proglašene su izvanredne mjere obrane od poplave. Vodena masa još uvijek prijeti naselju Pušćine gdje je probijen nasip. Kako se doznaje od voditelja smjene čakovečke ispostave Državne uprave za zatitu i spašavanje Marijana Hrkača u Pušćinama je poplavljeno 30-tak kuća, a bujica prijeti da poplavi još toliko njih.

Hrkač je kazao da je na terenu 350 ljudi te da je dobra vijest da se protok vode smanjuje.

Međimurska županija izdala je priopćenje u kojem se svim stanovnicima Pušćina, Gornjeg Hrašćana i Gornjeg Kuršanca savjetuje da imovinu presele na gornje katove kuća.