VIJEĆE ZA LJUDSKA PRAVA

Izvanredna sjednica UN-a o talibanskim zločinima: U opasnosti žene, novinari, aktivisti, manjine...

24.08.2021 u 15:12

Bionic
Reading

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava u utorak je rekla da je primila vjerodostojna izvješća o ozbiljnim zločinima talibana u Afganistanu, uključujući pogubljenja bez suđenja, kršenja ženskih prava i ograničavanje prosvjeda protiv njihove vladavine

Michelle Bachelet nije u govoru pred Vijećem za ljudska prava iznijela više detalja o egzekucijama, ali je forum u Ženevi pozvala da uspostavi mehanizam kojim će se podrobnije nadzirati djelovanje talibana.

Upozorila je da je odnos talibana prema ženama "fundamentalna crvena linija“. "Vlada veliki strah za žene, novinare i novu generaciju čelnika civilnog društva koji su se pojavili proteklih godina“, rekla je bivša čileanska predsjednica na izvanrednoj sjednici Vijeća sazvanoj na zahtjev Pakistana i Organizacije islamske suradnje (OIC).

Bachelet je naglasila kako su "u opasnosti od nasilja te represije i afganistanske etničke i vjerske manjine, uzevši u obzir ranija kršenja ljudskih prava pod vladavinom talibana i izvješćima o ubojstvima i ciljanim napadima proteklih mjeseci“.

Nasir Ahmad Andiša, afganistanski diplomat iz vlade odbjegle iz Kabula, pozvao je talibane na odgovornost, opisujući "neizvjesnu i strašnu“ situaciju u kojoj milijuni strahuju za svoje živote.

Neovisni UN-ovi stručnjaci za ljudska prava su u odvojenom priopćenju upozorili da velik broj ljudi strahuje od osvete jer talibani "nastavljaju od vrata do vrata pregledavati domove“. "Već stižu izvješća o pretresima, uhićenjima, zlostavljanjima i zastrašivanjima, kao i zapljenama imovine i osvetama“, kazali su.

Vijeće će razmotriti nacrt rezolucije koju je u ime OIC-a predložio Pakistan i u kojem će se izraziti zabrinutost zbog situacije u Afganistanu.

U predloženoj rezoluciji se talibani izrijekom ne spominju niti se predviđa misija Vijeća u Afganistanu.

  • +17
Talibani na ulicama Kabula Izvor: Profimedia / Autor: Stringer / Sputnik / Profimedia

Umjesto toga, u nacrtu se Bachelet poziva da ponovno u ožujku 2022. izvijesti forum o stanju u toj zemlji, a sve strane u Afganistanu da poštuju ljudska prava, uključujući "potpunu i značajnu uključenost žena“ i manjina u društvo.

"Očekivali smo snažniji tekst, ovaj je u ekstremno skroman i vrlo smo razočarani“, rekao je neimenovani zapadni diplomat u vrijeme nastavka pregovora o završnom tekstu.

Pakistan se dugo smatrao podržavateljem talibana, posebno njegovi obavještajno-sigurnosni krugovi, a taj islamistički pokret nastao je upravo na paštunskom sjeveru Pakistana početkom devedesetih.

Aktualni premijer Pakistan Imran Khan je pobjedu talibana ovaj mjesec proglasio "razbijanjem okova mentalnog ropstva“, prenosi Independent.