OSUĐENI ZLOČINAC, ZA NEKE HEROJ

Izrešetan ruski pukovnik Budanov

10.06.2011 u 14:00

Bionic
Reading

U centru Moskve danas je s nekoliko hitaca u glavu iz automata ubijen bivši pukovnik Ruske armije Jurij Budanov, akter jednog od najpoznatijih suđenja za ratne zločine u Čečenskom ratu. Proces koji je trajao od uhićenja 2000. godine do presude 2003. imao je šokantan medijski odjek i snažno je polarizirao rusku javnost

Budanov je ubijen na ulici Komsomolskij prospekt. Prema prvim izvještajima, atentat je djelo profesionalnih ubojica koji su pobjegli u automobilu Mitsubishi Lancer. Automobil je ubrzo pronađen zapaljen u jednom od obližnjih haustora. Policijski izvori navode da je u njemu bilo i oružje kojim je počinjen atentat.

Zbog uhićenja i ubojstva 18-godišnje Čečenke Elze Kungačeve, Budanov je 2003. bio osuđen na deset godina strogog zatvora, uz oduzimanje vojnih činova i državnih nagrada. No pušten je već 2009. Sudski proces u slučaju ubojstva Kungačeve pokazao je da je tada novopromaknuti pukovnik 2000. godine, slaveći uz alkohol rođendan kćeri, naredio bombardiranje mirnog sela Tangi-Ču. Usput je prebio poručnika koji je odbio izvršiti naredbu. Zatim je naredio da iz sela dovedu Elzu Kungačevu koja je nakon nekoliko sati 'ispitivanja' preminula. Druga sudska ekspertiza pokazala je da ubojstvu prethodilo i silovanje, no sud se držao prve i Budanov nije osuđen za taj zločin.

Jurij Budanov

Pukovnik se na suđenju branio tvrdnjama da mu je žrtva prilikom ispitivanja priznala da je snajperistica, da je prijetila njegovoj obitelji i da se pokušala dočepati pištolja nakon čega ju je u borbi 'slučajno' zadavio.

Sudski proces protekao je u mučnom medijskom ozračju, u kojem su pojedine ankete pokazivale kako većina ruskih građana smatra da bi Budanov trebao biti oslobođen. U te diple puhao je i tadašnji ministar obrane Sergej Ivanov (umalo je naslijedio Putina na mjestu predsjednika 2008), nazivajući Budanova 'žrtvom okolnosti i manjaka u zakonodavstvu'.

Nakon puštanja iz zatvora, Budanova se počelo sumnjičiti za još jedan ratni zločin: nezakonito privođenje 18 civila 2000. godine, nakon kojeg ih je troje umrlo.

Budanova se povezivalo s još jednim zločinom, no ta veza nije dokazana. Naime, odvjetnik čečenske obitelji Kungačevih Stanislav Markelov ubijen je 2009. usred Moskve, i to baš nakon konferencije za medije na kojoj je objavio da će se žaliti na prijevremeno puštanje Budanova iz zatvora. Tada je ubijena i novinarka Anastasija Baburova koja je pokušala zaustaviti atentatora. Za njihovo ubojstvo osuđeni su pripadnici zločinačkih neonacističkih organizacija, koje je advokat Markelov (inače poznati pravobranitelj) također nastojao smjestiti iza rešetaka.