iskorjenjivanje antisemitizma

Izraelski predsjednik Isaac Herzog u parlamentu EU: Moje srce i misli su s mojom braćom i sestrama ubijenima u holokaustu

26.01.2023 u 15:04

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je u četvrtak zastupnike Europskog parlamenta da rade na iskorjenjivanju antisemitizma u Europi i da usvoje definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust

Otvarajući svečanu komemorativnu sjednicu u Bruxellesu, predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola nazvala je holokaust "najvećim zločinom povijesti", priopćeno je iz Ureda Europskog parlamenta u RH.

"Zločin koji je trebao izbrisati jedan narod sa zemlje. Zločin dizajniran za uzrokovanje užasa generacijama. Zločin koji je oblikovao naš moderni europski projekt u utjelovljenje bezvremenskog obećanja: Nikad više", rekla je.

Istaknula je da se holokaust nije dogodio preko noći i da su zvona za uzbunu trebala zazvoniti mnogo prije nego što su se na kraju oglasila.

Unatoč godinama koje su prošle, i dalje je ključno nastaviti obilježavati holokaust jer antisemitizam još uvijek postoji i zato što je ovo posljednja generacija koja je čula svjedočenja izravno od preživjelih žrtava holokausta, rekla je Metsola.

Europski parlament uvijek će braniti vrijednosti poštovanja, ljudskog dostojanstva, jednakosti i nade, obećala je te dodala da Parlament nikada neće biti ušutkan u svojoj borbi za obranu ljudskih vrijednosti i odvraćanje od mržnje i diskriminacije.

Izraelski predsjednik Herzog govor je započeo riječima: "Danas stojim pred vama kao predsjednik Države Izrael, demokratske nacionalne države židovskog naroda, ali moje srce i misli su s mojom braćom i sestrama ubijenima u holokaustu. Njihov je jedini zločin bio njihovo Židovstvo i čovječnost."

"Europa ne bi mogla biti ono što jest bez Židova", rekao je Herzog, ali antisemitizam, "poput autoimune bolesti", doveo je Europu do toga da napadne dio vlastitog DNK-a, brišući zajedničku tisućljetnu povijest.

Naglasio je da se taj antisemitizam nije pojavio u vakuumu te da "nacistički smrtni stroj ne bi uspio provoditi svoju viziju iz noćne more da nije našao tlo oplođeno mržnjom prema Židovima."

Po njegovu mišljenju, antisemitizam je još živ, a poricanje holokausta još uvijek postoji, u novim oblicima, šireći se novim kanalima, posebno na internetu.

  • +14
Isaac Herzog u parlamentu EU Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

"Udaljenost između posta na Facebooku i razbijanja nadgrobnih spomenika na groblju kraća je nego što bismo mislili", rekao je. "Bolesni tweetovi mogu ubiti, stvarno mogu."

Europa ima ključnu ulogu u odvraćanju od tog antisemitizma, istaknuo je.

Pozivajući zastupnike da se ne drže po strani pred rastućim antisemitizmom, Herzog ih je zamolio da "čitaju znakove upozorenja, otkriju simptome pandemije antisemitizma i bore se protiv nje pod svaku cijenu".

"Morate osigurati da svaki Židov koji želi živjeti puni židovski život u vašim zemljama to može sigurno i neustrašivo učiniti. Uz pomoć obrazovanja, zakonodavstva i svih drugih alata koji su im na raspolaganju, zastupnici u Europskom parlamentu i EU trebali bi se obvezati na iskorjenjivanje rasizma, mržnje i antisemitizma u svim oblicima", rekao je.

Herzog je također pozvao Europski parlament da u cijelosti usvoji definiciju antisemitizma Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust.

Istaknuo je da "kritike Države Izrael ne smiju prijeći granicu i postati negacija prava na egzistenciju te države židovskog naroda".

O odnosima Europe i Izraela, rekao je: "Država Izrael i Europa povezani su neraskidivom vezom. Naši zajednički interesi, a još više naše zajedničke vrijednosti, diktiraju našu sadašnjost i oblikuju našu budućnost".

Pozvao je zastupnike i EU na proširenje, produbljenje i jačanje partnerstva, kako bi se bolje borili protiv suvremenih izazova s kojima se Izrael i EU suočavaju, uključujući prijetnju koju Iran predstavlja svojem narodu, Izraelu i širem Bliskom istoku i Ukrajini.