LOV NA LAŽLJIVCE

Izraelska vojska traži pomoć privatnih detektiva

18.03.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Izraelska vojska traži pomoć privatnih istražitelja kako bi spriječila izbjegavanje služenja obveznog vojnog roka

U Izraelu je služenje vojnog roka obveza za muškarce i žene, a izuzeće je moguće dobiti zbog prigovora savjesti koje je obično u vezi s vjerskim razlozima. Broj prigovora savjesti zbog religioznih razloga porastao je skoro na 40 posto kod ženske populacije pa je vojska odlučila provjeriti istinitost navedenih razloga za izuzeće.

Prema podacima vojske, novi program nadzora doveo je do toga da je dosad 520 djevojaka 'uhvaćeno' u aktivnostima koje izuzetno religiozne osobe sigurno ne bi upražnjavale. Podatak o nadzoru postao je javan kada je u veljači 'slučajno' u medije došlo izvješće sa snimkom mlade Izraelke kako se na javnom mjestu ljubi sa svojim izabranikom, te nakon toga zajednički ulaze u lift u subotu, dan kada izrazito religiozni Židovi ne bi smjeli koristiti strojeve i električnu energiju.

Premda su neki mediji na ovakvo ponašanje vojske reagirali negodovanjem zbog tajnog nadzora privatnog života, u javnosti nije bilo puno povike. Muškarci u Izraelu služe vojni rok tri godine a žene dvije, što mnogima predstavlja znatnu smetnju u održavanju kontinuiteta poslovne ili obrazovne karijere. Na one koji izbjegavaju vojsku, uglavnom iz religioznih razloga, ne gleda se sa simpatijom.