nezadovoljni birači

Izraelci glasaju peti put u četiri godine

31.10.2022 u 13:19

Bionic
Reading

Izraelci glasaju peti put u četiri godine u utorak na izborima na kojima bi pokušaj povratka bivšeg premijera Benjamin Netanyaha mogao ovisiti o krajnje desnoj stranci čiji čelnici pozivaju da se protjeraju oni za koje se smatra da nisu lojalni Izraelu

Odazivu bi mogla naštetiti ogorčenost birača zastojem, ali sve veća potpora ultranacionalističkom bloku Vjerskog cionizma i kontroverznom sučelniku Itamaru Ben-Gviru potaknula je utrku.

Izraelskom premijeru s najduljim mandatom, Netanyahuu sudi se zbog optužbi za korupciju, koje on niječe. Još uvijek se očekuje da će njegova desničarska stranka Likud završiti kao najveća u parlamentu.

Međutim, konačne ankete javnog mnijenja objavljene prošli tjedan pokazale su da mu još uvijek nedostaje 61 mjesto potrebno za većinu u Knessetu od 120 mjesta, otvarajući izglede za tjedne koalicijske svađe i moguće nove izbore.

Sigurnost i porast cijena izazivaju najveću zabrinutost birača u kampanji koju je pokrenula odluka odlazećeg centrističkog premijera Yaira Lapida da traži prijevremene izbore nakon nesuglasica u njegovoj vladajućoj koaliciji.

Međutim, politički sporovi zasjenjeni su prejakom osobnošću Netanyahua, čije su pravne bitke potaknule zastoj koji blokira izraelski politički sustav otkako je 2019. optužen za podmićivanje, prijevaru i zlouporabu povjerenja.

Nakon ponovljenih krugova izbora u kojima nije uspio dobiti stabilnu većinu, sada ovisi o Vjerskom cionizmu, nekoć marginalnoj skupini koja će postati treća najveća stranka.

Uspon Ben-Gvira i njegova kolege krajnje desnog čelnika Bezalela Smotricha nagrizao je tradicionalnu potporu Likudu koji je dugo bio vjeran Netanyahuovu imidžu jastreba.

Ben-Gvir - bivši član Kacha, skupine na izraelskim i američkim terorističkim listama, čiji dosje uključuje osudu iz 2007. za rasističko poticanje protiv Arapa - u nedjelju je objavio da želi biti ministar policije.

Netanyahu je izraelskom vojnom radiju rekao da "ne bi isključio" takvo imenovanje, ali iako je Ben-Gvir ublažio neka ranija stajališta, izgledi da se pridruži vladi riskiraju uzbunjivanje saveznika kao što je Washington.

Lapid, koji će ostati na dužnosti u slučaju zastoja, vodio je kampanju na temelju koalicije formirane nakon prošlih izbora u kojoj su se miješale desničarska, centristička i, prvi put, arapska stranka.

Osim snažnog gospodarskog rasta, on ukazuje na diplomatski napredak s Libanonom i Turskom i relativno suzdržanu rundu borbi s palestinskim militantima u Gazi.