diplomatski iskorak

Izrael i Libanon potpisali sporazum o pomorskoj granici uz posredovanje SAD-a

27.10.2022 u 13:37

Bionic
Reading

Izraelski i libanonski čelnici potpisali su u četvrtak značajan sporazum uz posredovanje SAD-a o pomorskoj granici, što predstavlja diplomatski odmak od višedesetljetnog neprijateljstva i otvara put prema istraživanju energetskih izvora u tom području

Libanonski predsjednik Michel Aoun potpisao je pismo odobrenja sporazuma u Baabdi, nakon čega je uslijedio potpis izraelskog premijera Yaira Lapida u Jeruzalemu.

Ceremonija primopredaje između delegacija sastavljenih od nižerangiranih dužnosnika održat će se u bazi mirovnih snaga UN-a u Nakuri uz granicu.

Lapid je pozdravio dogovor kao "veliko postignuće", a libanonski pregovarač Elias Bou Saab rekao je on označava početak "nove ere" između dviju zemalja.

Izrael i Libanon i dalje su formalno u ratu.

Sporazum uklanja jedan izvor potencijalnog sukoba između Izraela i libanonske šijitske militantne skupine Hezbolah koju podržava Iran i mogao bi pomoći u ublažavanju gospodarske krize u Libanonu.

Nakon sastanka s predsjednikom libanonskog parlamenta Nabihom Berijem, Amos Hochstein, američki izaslanik koji je posredovao u pregovorima, rekao je novinarima kako očekuje da će se sporazum održati čak i ako dođe do promjene vlasti u Izraelu i Libanonu.

Hochstein se referirao na nadolazeće izbore u Izraelu 1. studenoga i kraj Aounova mandata 31. listopada, dodavši da se dogovora treba držati "bez obzira na to tko bude ubrzo izabran za sljedećeg predsjednika Libanona".

Otkriće energenata u moru – iako samo po sebi nije dovoljno za rješavanje dubokih ekonomskih problema Libanona – gospodarski bi pomoglo Libanonu i jednog dana vjerojatno ublažilo paralizirajuće nestašice struje u zemlji.

Dok su i Libanon i Izrael izrazili zadovoljstvo što su spor riješili mirnim putem, ne očekuje se veći diplomatski iskorak između dvije zemlje.

"Čuli smo za Abrahamov sporazum. Danas postoji nova era. To bi mogao biti sporazum Amosa Hochsteina", rekao je Saab, referirajući na normalizaciju veza Izraela s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom 2020. uz posredovanje SAD-a.

"Ne događa se svaki dan da neprijateljska zemlja prizna državu Izrael u pisanom sporazumu", rekao je Lapid svojoj vladi.

Aoun je ipak inzistirao da sporazum neće polučiti normalizaciju odnosa između Libanona i Izraela.