JAVIER SOLANA:

Izrael je bliži EU-u od Hrvatske

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 21.10.2009 18:07
  • Objavljeno 21.10.2009 u 18:04
Javier Solana

Javier Solana

Izvor: Reuters / Autor: -

Izrael ima bliskije veze s Europskom unijom nego Hrvatska koja je službeno kandidatkinja za članstvo, rekao je u srijedu visoki predstavnik Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana.

"Izrael je, dopustite da kažem, član Europske unije i bez članstva u institucijama", rekao je i dobio topao pljesak na konferenciji poslovnih i političkih čelnika u Jeruzalemu. "On je član svih programa..."

Nijedna zemlja izvan (europskog) kontinenta nema taj tip odnosa koji Izrael ima s Europskom unijom", dodao je Solana i naglasio izraelsko sudjelovanje u EU-ovim istraživačkim i tehnološkim programima.

"Ne vidim ovdje hrvatskoga predsjednika", rekao je Solana i pogledao po publici. "Ali kad ga nema, moram vam reći, on jest kandidat da postane dio Europske unije, ali vaši današnji odnosi s Europskom unijom snažniji su nego hrvatski", rekao je Solana i dodao: "Ali njemu to nemojte reći".

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u posjetu je Izraelu i trebao bi u srijedu govoriti na konferenciji "Sučeljavanje sa sutrašnjicom" u organizaciji Mirovnog centra Peres.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!