MUŠKARCI NAPRIJED, ŽENE STRAGA

Izrael dopušta spolnu segregaciju u javnom prijevozu

07.01.2011 u 16:29

Bionic
Reading

Vrhovni sud Izraela jučer je presudio u korist spolne segregacije u javnom prijevozu za ultraortodoksne vjernike

Odluka je donesena četiri godine nakon tužbe koju je pokrenulo jedno udruženje za vjersku slobodu i jedna grupa žena koju su napali židovski vjerski fanatici.

U Izraelu djeluje oko 50 autobusnih linija u kojima se provodi spolna segregacija. Zovu ih mehadrin. U tim vozilima muškarci idu naprijed, dok žene zauzimaju stražnji dio autobusa.

Zamisao je da se izbjegne i najmanji kontakt, ne samo fizički, već i vizualni, kako diktiraju pravila ultraortodoksnog židovstva koje prakticira oko 11 posto izraelske populacije. Ti židovski vjernici kažu da opasnost nastupa u špici kada je kontakt gotovo neizbježan jer su autobusi krcati.

Mehadrini prolaze kroz naselja gdje žive ti ortodoksni vjernici, ali su otvoreni svima.

Jedan je vrhovni sudac dao odvojeno mišljenje: 'Prijevoznik, kao bilo koja druga osoba, nema pravo zapovjediti, moliti ili kazati nijednoj ženi gdje mora sjesti samo zbog toga što je žena.' Sudac Elyakim Rubinstein zastupa pravo žena da sjednu gdje god žele: 'Pitam se zašto ovo moram naglašavati u Izraelu 2011. godine? Znači li to da su se vratili dani Roze Parks, afroameričke žene koja je dovela do kolapsa rasističke segregacije u autobusima Alabame 1955?'

Unatoč segregaciji, odvjetnica koja je pokrenula tužbu Orly Erez-Likhovski ističe da će Ministarstvo prometa i autobusne kompanije morati zaštititi žene koje se odluče na ulazak kroz prednja vrata autobusa i one koje ne budu željele sjesti u zadnjem djelu. Osim toga, u svakom autobusu mora biti istaknuto da svaki putnik ima pravo sjesti gdje želi te da svatko tko napadne ženu, fizički ili verbalno, čini kazneno djelo.

Izraelski mediji zaključuju da je to sve skupa ipak pobjeda ultrakonzervativaca jer se segregacija nastavlja i jer će biti jako teško provesti zakon, to jest zaštititi žene pred sve većim brojem stanovnika koji prihvaćaju ultraortodoksno tumačenje židovstva.