TRAŽE SE NOVE IDEJE

Iznajmljuje se Glavni Kolodvor, u ponudi 4000 kvadrata

04.12.2013 u 09:05

Bionic
Reading

Poduzeće HŽ infrastruktura, koje upravlja kolodvorom, konačno želi promijeniti tugaljivo stanje na Glavnom kolodvoru u Zagrebu. Zapušten, ispunjen čudnim sadržajima, vestibula pretrpanog trafikama i pekarama

U tom glavnom ulazno-izlaznom dijelu zgrade ovih se dana prodaju jeftine knjige u kartonskim kutijama. Monumentalnu unutrašnjost vestibula s visokim zidovima od kojih 10-ak metara nitko ne primjećuje dok juri koridorom.

'U HŽ infrastrukturi itekako smo svjesni stanja u kojem se nalazi Glavni kolodvor. Zgrada kojom upravljamo javno je dobro i spomenik kulture. Planiramo komercijalizaciju Glavnog kolodvora, i tako da će budući najmoprimac kao prvu obvezu imati obnovu zgrade', govori Zlatan Kuljiš, direktor za ekonomsko-financijsko poslovanje HŽ infrastrukture, piše Globus


Zgradu će uskoro dati na javni natječaj kako bi potražili najmoprimca, a on će morati najprije uložiti u obnovu zgrade. Obnova spomenički zaštićene zgrade nije jeftin zahvat, ali suma koju uloži odbit će se od najma na neko vrijeme. Recimo za obnovu pročelja Umjetničkog paviljona koji se nalazi nasuprot kolodvoru utrošeno je oko 20 milijuna kuna, a čitave zgrade Ustavnog suda 55 milijuna, ali obnova zgrade kolodvora vjerojatno bi stajala manje.'Studiju na kojoj je popis od 16 kolodvora u Hrvatskoj koje bi valjalo komercijalizirati, pripremili smo još 1998., ali nažalost nakon toga se nije puno dogodilo. Razlozi su općenito pad putnika pa nije bilo ni zainteresiranih za najam mnogih od tih lokacija', govori on.

Lokali na Glavnom kolodvoru u Zagrebu se i danas iznajmljuju, ali tvrtka HŽ infrastrukture nada se jednom jakom najmoprimcu, developeru za nekretnine koji bi sve doveo u red. U nedavno dorađenoj studiji komercijalizacije zgrade Glavnog kolodvora vidi se da je no čitave zgrade u najam moguće dati oko četiri tisuće kvadrata, što je oko 70 posto ukupne površine. Trenutno od najma poslovnih prostora i lokala utrže oko 21 tisuću eura mjesečno.

Više pročitajte ovdje