ivo josipović

'Izljevi mržnje prema Srbima rezultat su potpunog prihvaćanja usklika Za dom spremni i ustašofilske kulture u našoj zemlji'

15.06.2020 u 10:45

Bionic
Reading

Sramotni natpisi protiv Srba, koji su posljednjih dana osvanuli u Zagrebu, kao i predstojeći parlamentarni izbori, bili su tema gostovanja bivšeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića na N1 televiziji

Bivši predsjednik RH smatra kako je izljev mržnje koji je sadržan u porukama protiv Srba dio kontinuiteta, dodavši da ne zna zašto se desni političari sada čude ovakvim događajima.

'To je rezultat potpunog prihvaćanja usklika 'za dom spremni' i ustašofilske kulture u našoj zemlji, a koja je ozbiljna ugroza za hrvatsku demokraciju i manjine', rekao je Josipović za N1 televiziju te dodao kako je Vladino povjerenstvo za suočavanje s prošlošću zapravo bilo smokvin list kojim se na mala vrata dozvolio pozdrav 'za dom spremni'.

Smatra kako je potpuno besmisleno razlog za sramotne poruke protiv Srba tražiti u djelovanju čelnika Srba u Hrvatskoj, Milorada Pupovca.

'Pupovca sam puno puta kritizirao, kao i on mene, ali poziv na nasilje pravdati neslaganjem s ovom ili onom politikom je neprihvatljivo, jer bi to legitimiralo svako nasilje kojem je uzrok protivljenje politici ovoga ili onoga', kazao je Josipović te komentirao izjavu Zlatka Hasanbegovića da u sramotnim natpisima protiv Srba ne vidi elemente protusrpstva.

  • +8
Zagreb: Sramotna poruka mržnje Srbima osvanula je tik uz dječje igralište Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

'Reći da ovakvi govori mržnje nisu relevantni znači da ste potpuno slijepi ili potajice, s figom u džepu, podržavate ovakvo nešto', rekao je.

Komentirao je i činjenicu da se ime Ranka Ostojića neće naći na listi SDP-a za izbore te je rekao kako je on iznimno kvalitetan čovjek koji će učiniti sve da pobijedi SDP, bez obzira na to što neće biti na listi. Također je odbacio ideju o mogućoj velikoj koaliciji SDP-a i HDZ-a te dodao kako bi bolja opcija bila manjinska vlada, ali da bi u toj situaciji izgledniji bili novi izbori.