transparenti i grafiti mržnje

Hasanbegović o incidentu u Kustošiji: 'To je par gnjusoba. Ne vidim elemente protusrpstva'

14.06.2020 u 19:10

Bionic
Reading

Zlatko Hasanbegović, nositelj liste Domovinskog pokreta u 1. izbornoj jedinici, kazao je da dolazak stotinjak ljudi danas na Markov trg prilikom predaje kandidature bila demonstracija snage začeta na predsjedničkim izborima

'Siguran sam da će se sada pretočiti u mandate na parlamentarnim izborima', kazao je Hasanbegović gostujući na RTL-u.

Kazao je i što misli tko će biti pobjednik izbora.

"Dakle, moramo govoriti, dosjetkom najvažnija anketa su izbori o sastavu buduće hrvatske vlade odlučit će hrvatski narod na izborima. Ono što sam siguran je da će koalicija okupljena oko Domovinskog pokreta biti okosnica buduće hrvatske vlade", rekao je Hasanbegović.

Otkrio je i zašto bi narod sada Škori trebao reći 'da'.

"Narod će odlučiti. U krajnjoj liniji ne radi se o populističkoj dosjetci već parafrazi prvog članka Ustava da vlast proizlazi iz naroda koji je predstavljen putem svojih autentičnih predstavnika u Hrvatskom saboru i tako će i biti. Ovdje je stvar vrlo jasna, nismo ovdje zbog politikanstva, ova opcija nije prosvjedna, nije ni treća ni druga opcija.

Ovdje je riječ o stožernoj, prvoj, nacionalnoj, političkoj opciji i ono što sam siguran scenarij iz 2015. na 2016. kada smo mjesecima iščekivali hoće li biti ovo ili ono, dvopartitna, tripartitna ili bilo koja druga kombinacija se nakon ovih izbora neće ponoviti. To znači da postoje samo tri scenarija: scenarij u kojem će Domovinski pokret biti okosnica buduće hrvatske vlade scenarij B je da se izvanbračna zajednica HDZ-a i SDP-a konačno legalizira u obliku velike koalicije u kojoj Plenković može eventualno biti državni tajnik središnjeg ureda za šport, ali svakako ne predsjednik Vlade i treći scenarij su novi izbori", objasnio je Hasanbegović.

Naveo je da koalicija oko Domovinskog pokreta neće biti dio bilo koje većine u kojoj će arbitrirati i kadrovirati Furio Radin i Milorad Pupovac.

'Plenković ga je označio najdugovječnijim hrvatskim političarom koji konzistentno zastupa interese srpske zajednice što se donekle mogu složiti, ali na način da hrvatska politička elita igra ulogu korisnih idiota', rekao je Hasanbegović..

Upitan zašto novinari danas nisu smjeli postavljati pitanja kazao je da su oni u kampanji i da je ovo je bilo prigodno okupljanje oko predstavljanja i predaje lista.

  • +8
Zagreb: Sramotna poruka mržnje prema Srbima osvanula je tik uz dječje igralište Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Najavio je mogućnost suradnje s Brunom Esih.

'Surađivat će se s onima koji će osvojiti mandate. Na prošlost se ne osvrćem, okrenut sam budućnosti', kazao je Hasanbegović.

Dotakao se i situacije sa sramotnim transparentom na Kustošiji.

"Dakle, naravno da se dvojica, trojica starijih punoljetnika ne mogu sada drakonski kažnjavati. Ovdje nama trebaju neke vrste pedagoških mjera. Radi se o gnjusobama, ne vidim elemente protusrpstva. Vidio bih elemente pedofilije. Kućnim odgojem, ali i činjenicom da zapravo se stvari trebaju nazivati pravim imenom. Ne može nekoliko izoliranih koji nisu primjer društvenog ozračja, stvarati se moralna panika. Koliko ja znam, takve gnjusobe su izolirani incidenti.

S druge strane imamo Pupovca koji je jasno rekao kao istražitelj i sudac da on zna tko su inspiratori tih događaja. Locirao ih je u političke krugove i neka kažu tko su, moglo bi se reći i da je on", zaključio je Hasanbegović.