sramotni grafiti

Nove poruke mržnje i nasilja prema Srbima u Zagrebu

13.06.2020 u 21:59

Bionic
Reading

U Zagrebu se u subotu pojavile još dvije degutantne poruke upućena Srbima. Samo dva dana nakon što je skupina navijača u zagrebačkom naselju Kustošija razvila transparent s porukom "Je*at ćemo srpske žene i djecu", u Ulici grada Chicaga u Borovju pojavio se sramotni grafit koji poziva na nasilje prema Srbima. Drugi grafit se našao u Svetoj Klari

'U Vukovaru hrvatskome gradu, gradu mnogi četnici su ostavili bradu. Sve ćemo vam prste slomit', a ne samo tri. Ubi Srbina', piše na pročelju zgrade.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac kazao je da mu nije lako komentirati novu poruku mržnje i nasilja prema Srbima u Hrvatskoj.

- Mogu samo kazati kako mi se čini da pod pritiskom šovinizma, mržnje i nasilnosti nekih grupa, nekih političkih aktera koji su je obnovili u kampanji za ove izbore, i mi Srbi u Hrvatskoj, i Hrvatska sve teže dišemo poput onog Afroamerikanca zbog kojeg je ustala cijela Amerika i pridružio joj se dobar dio svijeta, rekao je potreseni Pupovac.

Policija je prvi, ali ne dovoljni; nužni, ne dovoljni akter države koja treba jamčiti sigurnost, zakonitost i ustavnost. Nakon nje dolaze sudovi, a nakon sudova dolazi javnost. Policija je i do sada djelovala, ali sudovi nisu. Javnost je i do sada djelovala, ali autoriteti koji presudno mogu utjecati svojim porukama, nisu djelovali. Ni politički, ni nepolitički", kazao je Pupovac u razgovoru za RTL.

- Nije na policiji da kaže odakle ovo dolazi, tko je naučio te mlade ljude tome, tko ih je nagovorio da to rade, tko ih je potaknuo na to? To je stvar svih nas. Da u govorima i riječima i porukama onih koji su danas u kampanji ili koji su stalno u kampanji, da te vrste prepoznamo mržnju, prepoznamo nasilnost, destruktivnost i opasnost, ne za žene srpske nacionalnosti samo, ni za djecu srpske nacionalnosti samo, jer kad njih ne bude dovoljno ili ne budu pri ruci, bit će to bilo koja druga žena, bilo čije dijete. Vaše, moje, potpuno nepoznatih ljudi, rekao je Pupovac.

Pozdravio je reakcije predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića vezano uz incident u Kustošiji, kao i dijela javnosti i političara.

- Svaka čast i predsjedniku i premijeru. Svaka čast i nekim političkim grupacijama, mahom manjima, nevladinim organizacijama, mahom manjima. Svaka čast i medijima, većini nacionalnih medija. Oni obavljaju ono što bi trebao obavljati svatko, svaki građanin, svaki političar, svaka stranka. A to je - reći: 'Dosta je!', jer ovo je opasno za sve", zaključio je Pupovac.