NA DAN REPUBLIKE SRPSKE

Izetbegović traži istragu zbog postrojavanja vojske u Banja Luci

09.01.2017 u 18:13

Bionic
Reading

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najavio je u ponedjeljak da će reagirati na postrojavanje pripadnika oružanih snaga BiH u Banjoj Luci 8. i 9. siječnja pri obilježavanju neustavnog dana Republike Srpske i zatražiti utvrđivanje odgovornosti i sankcioniranje svih koji su u tome sudjelovali ukoliko su kršili zakone

Predsjedništvo BiH je po ustavu i zakonu o obrani vrhovni zapovjednik oružanih snaga a odluke o angažiranju vojnih postrojbi mora donijeti konsenzusom sva tri svoja člana.

U slučaju postrojavanja četrdesetak pripadnika treće pješačke pukovnije u Banjoj Luci riječ je o činu provedenom po izravnom nalogu aktualnog predsjedatelja Predsjednštva BiH Mladena Ivanića, srpskog člana tog tijela, koji za to nije dobio potrebnu suglasnost unutar državnog vrha.

Reagirajući na ta zbivanja Izetbegović je u priopćenju dostavljenom medijima istaknuo kako će tražiti da se ispitaju sve činjenice u svezi s angažmanom pripadnika OS BiH u okviru obilježavanja dana RS-a i u odnosu na zakone o obrani i službi u OS, pravilnike o pukovnijama i o svečanostima i ceremonijama na što se, obrazlažući svoje postupke u nedjelju pozvao i Ivanić u izjavi medijima.

Ivanić je tada kazao kako odgovornost za sve to snosi on i spreman ju je prihvatiti a istaknuo je kako su vojnici samo provodili njegove zapovjedi pa stoga ne trebaju biti izloženi kaznama.

"Zatražit će se utvrđivanje odgovornosti svih onih koji su na bilo kakav način počinili kršenja zakona i propisa OS BiH, kao i instrukcije zapovjednice NATO stožera u BiH", izjavio je Izetbegović.

On je time podsjetio kako je američka generalica Giselle Wilz koja je na čelu stožera NATO-a u Sarajevu potkraj prošlog tjedna upozorila da bi bilo kakvo angažiranje pripadnika oružanih snaga BiH u obilježavanju neustavnog praznika 9. siječnja predstavljalo kršenje zakona i vojničke prisege.

Za takvo postupanje, podsjetila je generalica Wilz, slijede sankcije uključujući i mogućnost otpusta iz djelatne vojne službe.

Ivanićevo isforsirano dovođenje vojnika u odorama oružanih snaga BiH u Banju Luku prvi je takav udar na bosanskohercegovačku vojsku otkako je 2005. uspostavljena na sadašnjim osnovama nakon što su raspuštene entitetske vojske. Do sada su oružane snage BiH bile pošteđene takvih političkih utjecaja i manipulacija iako predsjednik RS Milorad Dodik već godinama dovodi u pitanje opravdanost njihova postojanja.

Oružane snage BiH broje nešto manje od deset tisuća profesionalnih časnika i vojnika a osnova su joj tri pješačke pukovnije koje uz ostalo baštine tradicije tri sukobljene vojske tri naroda iz proteklog rata u BiH.

Tijekom reforme obrane ta ideja je predstavljala kompromisno rješenje između zahtjeva za potpunom integracijom vojske na državnoj razini i nastojanja da se elementi vojnih struktura očuvaju na entitetskim razinama.