'ŽRTVE PREDUGO ČEKALE'

Izetbegović: Presuda potvrdila postojanje zločinačkog pothvata

29.05.2013 u 18:40

Bionic
Reading

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u srijedu je pozdravio presudu Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u 'slučaju Prlić i ostali' uz ocjenu kako je to 'pobjeda pravde i istine na koju su žrtve predugo čekale'

U pisanoj izjavi, koja je iz Izetbegovićeva ureda dostavljena Hini u Sarajevu, stoji kako je ova presuda 'definitivno potvrdila bjelodanu istinu: projekat stvaranja hrvatskog entiteta na teritoriji BiH bio je zločinački pothvat'.

'Toga posebice trebaju biti svjesni oni koji danas maštaju o oživljavanju tog projekta, zagovarajući treći entitet s hrvatskom većinom u BiH', izjavio je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva BiH, koji se zajedno s ostalom dvojicom članova nalazi u službenom posjetu Francuskoj, u izjavi ističe kako presuda obavezuje današnju Hrvatsku da se do kraja suoči s vlastitom odgovornošću za stradanja i užasne patnje koje su građani BiH pretrpjeli zbog politike Franje Tuđmana.

'To je najbolji put da nastavimo dobrosusjedsku suradnju i okrenemo se zajedničkoj europskoj budućnosti', izjavio je Izetbegović.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju osudio je u srijedu prvostupanjskom presudom šestoricu bivših vojnih i političkih čelnika Herceg-Bosne za zločine nad muslimanima 1993-94. na dugogodišnje zatvorske kazne te da je utvrdio postojanje udruženog zločinačkog pothvata u kojemu su sudjelovali i hrvatski čelnici uključujući i prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana.