ugašene mobilne usluge

Izbornu noć u Pakistanu obilježili napadi militanata, ubijeno najmanje pet osoba

08.02.2024 u 11:17

Bionic
Reading

Najmanje pet osoba ubijeno je u napadima militanata tijekom općih izbora u četvrtak u Pakistanu koji je ugasio mobilne usluge u cijeloj zemlji i zatvorio neke kopnene granice radi održavanja poretka i zakona

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je poduzelo korake nakon što je u srijedu najmanje 26 ljudi ubijeno u dvjema eksplozijama u blizini ureda izbornih kandidata u jugozapadnoj pokrajini Beludžistanu. Islamska država kasnije je preuzela odgovornost za te napade.

"Kao rezultat nedavnih terorističkih incidenata u zemlji izgubljeni su dragocjeni životi, a sigurnosne mjere ključne su za održavanje poretka i zakona i suočavanje s mogućim prijetnjama", objavilo je ministarstvo na platformi X.

Tisuće vojnika raspoređene su na ulicama i biračkim mjestima diljem zemlje, a granice s Iranom i Afganistanom privremeno zatvorene.

Četiri su policajca ubijena u eksploziji bombe i pucnjavi na policijsku patrolu u području Kulači na sjeverozapadu zemlje, rekao je šef lokalne policije Rauf Kaisrani. Jedna je osoba ubijena kada su naoružani napadači otvorili vatru na vozilo snaga sigurnosti u Tanku, 40-ak km dalje.

Napadi granatama također su zabilježeni u različitim dijelovima Beludžistana, ali izbori se tamo odvijaju neometano jer nije bilo žrtava, rekao je Reutersu Saeed Ahmed Umrani, povjerenik područja Makran.

Unatoč sigurnosnim brigama i velikoj zimskoj hladnoći, dugi redovi počeli su se formirati na biračkim mjestima nekoliko sati prije početka glasanja. "Država je u pitanju, kako da kasnim?" rekla je 86-godišnja Mumtaz, domaćica deset godina starija od same države Pakistana dok je stajala u redu u Islamabadu.

Osim nasilja militanata, izbori se također održavaju u vrijeme duboke ekonomske krize i u visokopolariziranom političkom okruženju, a mnogi analitičari vjeruju da izbori možda neće iznjedriti jasnog pobjednika.

Potez obustave mobilnih mreža izazvao je kritike čelnika oporbenih stranaka, a Bilaval Buto Zardari iz Pakistanske narodne stranke, 35-godišnji sin bivše premijerke Benazir Buto, pozvao je da se mobilne mreže "hitno ponovno uspostave".

"Zatražio sam od svoje stranke da se radi toga obrati i Izbornom povjerenstvu Pakistana i sudovima", objavio je na X-u.

Glavni povjerenik za izbore Sikandar Sultan Radža rekao je da su odluku o mobilnim mrežama donijele "agencije za poredak i zakon" nakon nasilja u srijedu i da se povjerenstvo neće miješati u to pitanje.

Pakistanci u četvrtak biraju novo političko vodstvo. Očekuje se da će se borba voditi između kandidata kojeg podupire zatvoreni bivši premijer Imran Khan, čija je stranka Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) pobijedila na posljednjim izborima, i Pakistanske muslimanske lige (PML-N) trostrukog premijera Nawaza Sharifa koji se smatra favoritom.

Neslužbeni rezultati očekuju se nekoliko sati nakon zatvaranja birališta u podne pod GMT-u, a jasnija slika rezultata vjerojatno će se pojaviti u petak.