SUKOB NA DRŽAVNOM VRHU

Izbor veleposlanika u slijepoj ulici

19.08.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Nakon vatrenog četvrtka kada se sam državni vrh preko medija razračunavao oko pitanja imenovanja 15 novih veleposlanika u sklopu redovnih rotacija, koje se u većini sređenih svjetskih zemalja obavlja daleko od očiju javnosti, dan poslije prepucavanja su se nastavila

U skladu sa svojom najavama, predsjednik je poslao pismo premijerki u kojem traži da pozove na red svoga ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića i da mu iz Vlade pošalju novo pismo s prijedlozima imena novih veleposlanika, jer je zaprimljeni popis od početka srpnja nazvao kvazipopisom poslanom izvan procedure.

Premijerka je iz Metkovića komentirala sukob ponovivši da je predsjednik 7. lipnja stavio popis na stranice svoga ureda što znači da ga je primio i da će početi konzultacije. 'Tada nije smatrao da je nevaljao, a malo je čudno da nakon šest tjedana smatra da procedura nije bila u redu i da je ministar pogriješio', kazala je.

Zaista na stranicama predsjednika Republike Hrvatske Ivo Josipović u priopćenju objavljenom 7. srpnja stoji da je primio prijedlog Vlade s imenima kandidata za veleposlanička mjesta koja trebaju biti popunjena u sklopu redovite rotacije i da će pažljivo proučiti Vladin prijedlog, a zatim da će započeti postupak konzultacija oko odabira kandidata.

Kosor je najavila da će predložiti predsjedniku da sljedeći tjedan sastanu i ime po ime rasprave kandidate. 'Za Vladu je neprihvatljivo ovo što traže iz SDP-a, pa nijedan oporbeni šef ne može tražiti da Vlada prestane raditi samo zbog njihovih ambicija', poručila je Kosor. Na sastanku će biti i ministar Jandroković, čiju je smjenu zatražio predsjednik Josipović. Ipak, od petnaest imena s popisa, gotovo trećina ne pripada karijernim diplomatima, kako je u svojim istupima inzistirao Jandroković.

U Uredu predsjednika Republike i dalje su na stajalištu iznesenom na jučerašnjoj press konferenciji, tj. očekuju novi popis koji neće biti potpisan imenom ministra vanjskih poslova, već će stići od premijerke, odnosno Vlade.

Činjenica je da se u funkcionalnim demokracijama diplomatske smjene najvažnijih veleposlaničkih kadrova ne provode uoči parlamentarnih izbora, jer su te pozicije ključne za provođenje strategije u državnoj vanjskoj politici.