Novi ravnatelj NP Plitvice

'Izabran sam kao najbolji kandidat , ne razumijem Milinovića'

04.01.2018 u 20:10

Bionic
Reading

Novi ravnatelj NP Plitvičkih jezera Tomislav Kovačević, zbog je čijeg je imenovanja vodstvo ličko-senjskoga HDZ-a dalo ostavku, rekao je u četvrtak za Hinu kako ne razumije predsjednika županijskoga HDZ-a Darka Milinovića koji je na izvanrednoj konferenciji za novinare od njega zatražio da odustane od kandidature za ravnatelja iako ga je, dodao je, stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoiliša i energetike na javnom natječaju izabralo kao najboljeg kandidata.

 ’Sve i da želim povući kandidaturu za ravnatelja Nacionalnog parka Plitvičkih jezera, to više ne mogu jer više nisam kandidat, nego imenovani ravnatelj’, rekao je Kovačević za Hinu neposredno nakon što mu je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike uručilo rješenje o imenovanju.

 Ličko-senjski župan i čelnik ličkoga HDZ-a Milinović dao je jučer ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a jer je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić imenovao Tomislava Kovačevića za novog ravnatelja NP Plitvičkih jezera. Na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u Gospiću Milinović je rekao kako, osim njega, ostavku daju i predsjednici svih gradskih i općinskih organizacija HDZ-a, i to zbog izrazitog nezadovoljstva kadrovskom politikom ministra Ćorića. 

 Milinović je istaknuo da  je dosadašnja obnašateljica dužnosti ravnatelja Nacionalnog parka Plitvičkih jezera Antonija Dujmović stručna osoba koja 30 godina radi na Plitvicama te da je dobro radila proteklih mjesec dana za trajanja tog mandata. 

 Tomislav Kovačević rekao je za Hinu kako mu taj ’lokalni politički komplot nije jasan’.  ’Bio je raspisan natječaj i ako poštujemo propise ove zemlje, treba prihvatiti zaključak stručnog povjerenstva koje je razgovaralo s osam od 13 kandidata koji su ušli u uži izbor jer su zadovoljili sve administrativne uvjete’, podsjetio je Kovačević.

 Dodao je da je član HDZ-a, ali nije politički aktivan. Istaknuo je da pripada u tzv. ‘obične i ponosne članove stranke koji nisu politički angažirani’ i da zato ‘nije ničiji politički igrač, nego osoba koja se i u dosadašnjoj karijeri bavila zaštitom prirode i održivim razvojem’.

  • +12
Konferencija za medije HDZ-ova župana Darka Milinovića Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac

 ’Prema crkvenim statističkim podacima iz Gospićko-senjske biskupije, koja je nešto šira od županije, od 2001. do 2017. godine otišlo je 35.000 stanovnika, a naš LAG Lika ima samo 7,5 stanovnika po četvornom kilometru. To je kao u subsaharskom području i zaštita prirode, održivi razvoj, posebno ruralni razvoj, teme su o kojima treba pričati, a ne osobne političke igre’, rekao je Kovačević.  Kao dosadašnji voditelj LAG-a Like i predsjednik Mreže za održivi razvoj Hrvatske, ličkim poljoprivrednicima je iz raznih fondova EU, kako je rekao, osigurao više od 20 milijuna kuna za ruralni razvoj.

  Da bi im se omogućio pristup tržištu, za uzgajivače goveda iz Like te dijela Zadarske i Karlovačke županije osnovana je i Zadruga ‘Lika coop’, čiji je on upravitelj, volonterski, bez naknade. No, kako je rekao, uskoro će podnijeti ostavku na tu funkciju.  Zadruga je isporučitelj mladog mesa autohtone pasmine buše, koju uzgajaju zadrugari, a Kovačević je rekao da neki s tim u vezi spominju i sukob interesa iako je riječ o volonterskom radu. Zadruga je, naime, s Nacionalnim parkom prva nakon Domovinskog rata potpisala ugovor o dobavi domaće hrane, to jest mesa.

 Kao ravnatelj Plitvičkih jezera Kovačević će se, kako je najavio, baviti ponajprije zaštitom prirode, kako nalaže zakon, te će sve gospodarske resurse staviti u funkciju filozofije održivog razvoja, što će biti nadogradnja njegove dosadašnje karijere, posebice one u prošle tri godine, kad je bio voditelj LAG-a.