MOĆNI LOBISTI

'Iza fiskalizacije tržnica stoje trgovački centri'

27.06.2013 u 13:03

  • +5

Prosvjed protiv fiskalizacije na Dolcu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

'Između 40 i 60 posto prodavača s tržnice Dolac će otići ako ministar Slavko Linić ustraje na tome da od 1. srpnja provede fiskalizaciju. Apeliramo da to ne radi. Tržnice naprosto nemaju tehničkih uvjeta. Vani je to nemoguće izvesti, posebno u zimskim uvjetima, a na ribarnici je velika vlaga', poručio je Miroslav Pupić Bakrač, glasnogovornik zagrebačkih Tržnica

Za jednosatnog prosvjeda na Dolcu je bila zatvorena ribarnica, a radnice su, umjesto čišćenja ribe, davale izjave novinarima.

'Svi smo mi prijavljeni, svi imamo obrte, ali neka Linić dođe ovdje i pokuša subotom izvesti to što planira. Imam pet mušterija u redu, moram svaki put skinuti rukavice, oprati i dobro osušiti ruke, utipkati što mi treba i onda izdati račun pa sve ispočetka', kazala nam je jedna od prodavačica želeći ostati anonimna.

Glasnogovornik Tržnica pak tvrdi kako postoji milijun drugih načina ako se želi prikupiti više novca što je osnovni cilj fiskalizacije.

'Nigdje u Europi se računi ne izdaju na ovaj način. Da Linić želi mogao bi uvesti paušal i stvar riješiti, ali ne on je odlučio napraviti fiskalnu kirurgiju', tvrdi Pupić Bakrač.

Anđelko Mandac iz Udruge Kumice pak tvrdi kako je cijelu priču oko fiskalizacije tržnica pokrenuo moćni lobi trgovačkih centara.

'Njima je ovo u interesu jer oni misle da su bogomdani. Nekada su građani Zagreba 70 posto stvari kupovali na placu, a danas je to palo na 30 posto. Imamo dokaze i to je lako izračunati da je kumica na placu tri puta vrednija od radnice u Konzumu, Metrou ili Getrou', ustvrdio je Mandac.