IZVAN KONTROLE

Iz Fukushime opet curi radioaktivna voda

12.05.2011 u 12:30

Bionic
Reading

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštećene prije dva mjeseca u potresu i cunamiju, objavila je u četvrtak da je ponovno zabilježeno curenje radioaktivne vode iz reaktora za koji se vjerovalo da će se najbrže staviti pod kontrolu

Uprava je dan ranije objavila da je zaustavila novo curenje radioaktivne vode iz skladišta izvan trećeg reaktora udaljenog nekoliko metara od oceana, za koju sumnja da je završila u oceanu, no u četvrtak je izvijestila o problemima u prvom reaktoru.

Radnici u nuklearki upumpavaju vodu u četiri reaktora da bi ih rashladili nakon razornog potresa 11. ožujka i cunamija koji je pogodio sjeveroistočni Japan i onesposobio sustave hlađenja u nuklearki.

'Mora postojati veliko curenje', kazao je upravitelj pogona Junichi Matsumoto na konferenciji za novinare u četvrtak. Nakon što su ranije ovog tjedna obavili popravke na prvom reaktoru, radnici Tokyo Electric Power Co (TEPCO), koja upravlja nuklearkom, otkrili su da je razina vode u komorama sa šipkama urana pala oko pet metara ispod predviđene razine.

Dijelovi goriva vjerojatno su se otopili i pali te pritom možda oštetili komoru i probili rupu, kazao je Matsumoto.

On je kazao da se sada razmatra treba li povećati razinu vode za hlađenje i tako riskirati otjecanje novih količina radioaktivne vode. U reaktor je dosad upumpano više od deset tisuća tona vode, no nije jasno gdje ona, koja iscuri, završava.

Tepco je objavio prošlog mjeseca da planira rashladiti reaktore na stabilnu razinu i smanjiti curenje radijacije u sljedeća tri mjeseca, a zatim ohladiti pogone u sljedeća tri mjeseca.

U drugom reaktoru nuklearke prošlog mjeseca pojavilo se slično curenje koje su radnici uspjeli zaustaviti tekućim staklom i drugim tvarima.

Japanska vlada trebala bi, pod pritiskom banaka, tijekom dana objaviti plan financijske pomoći nuklearki, za koji se procjenjuje da će biti težak 62 milijarde dolara i kojim će se pokriti odštete žrtvama nuklearke te spasiti kompaniju i njezine dioničare od financijske propasti.