u doba epidemije

Iz Beroševog ministarstva objasnili što s posjetama djeci u bolnicama: Uz teško bolesnu djecu i najmlađe cijelo vrijeme je dozvoljen boravak

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 01.07.2020 17:30
  • Objavljeno 01.07.2020 u 17:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Ministarstvo zdravstva reagiralo je na upite mnogih roditelja vezano za ograničenje posjete djeci u bolnicama. 'Uz teško bolesnu djecu i najmlađe cijelo vrijeme trajanja epidemije dozvoljen je boravak roditelja, a u županijama gdje je zbog nepovoljne epidemiološke situacije zabranjen posjet bolnicama, roditelji mogu svakodnevno biti uz djecu 15 minuta', napominju

Uz teško bolesnu djecu i najmlađe cijelo vrijeme trajanja epidemije dozvoljen je boravak roditelja, a u županijama gdje je zbog nepovoljne epidemiološke situacije zabranjen posjet bolnicama, roditelji mogu svakodnevno biti uz djecu 15 minuta, priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

'Reagirajući na mnoge upite roditelja o mogućnosti posjeta svojoj bolesnoj djeci i najmlađima u bolnicama, Ministarstvo zdravstva podsjeća da je cijelo vrijeme trajanja epidemije korona virusa u Hrvatskoj bio dozvoljen boravak roditelja uz teško bolesnu djecu i najmlađe. Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u nekim županijama u bolnicama su, zbog sprječavanje mogućeg prijenosa zaraze, zabranjene posjete. U tim zdravstvenim ustanovama omogućen je posjet roditelja djeci svakodnevno u trajanju 15 minuta.

  • +15
  • +12

Đakovo u doba koronavirusa

Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

U ovakvim epidemiološkim okolnostima u tim županijama, to je najviše što se može učiniti kako bi se omogućilo svakodnevno viđanje i druženje djece s roditeljima. Navedeno vrijeme trajanja posjeta, ekspertna skupina sastavljena od psihologa, epidemiologa, pedijatara i infektologa, preporučuje kao granično vrijeme za sprječavanje eventualnog prijenosa virusa u zatvorenim prostorima gdje boravi istodobno više osoba. Uz to, bolnicama je naloženo da trebaju osigurati svakom roditelju susret s njegovim djetetom. Sve te okolnosti imala je na umu stručna skupina koja je ministru zdravstva predložila ovu mjeru kao optimalnu u ovim vremenima', napomniju. 

'Kao ministar zdravstva glede ovog pitanja poklonio sam puno povjerenje stručnjacima koji su predložili optimalno rješenje kojim bi se omogućio svakodnevni susret roditelja s djecom koja se liječe u bolnicama u kojima je inače zabranjen posjet zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Vjerujem da će se i u tim dijelovima Hrvatske što prije okolnosti promijeniti na bolje pa će se otvoriti prostor i za duže druženje roditelja s djecom na bolničkom liječenju',  izjavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Svim bolnicama na koje se odnosi ova mjera upućen je naputak o organiziranju posjeta roditelja bolesnoj djeci.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!