kritika

Ivan Đikić: Otvorili smo granice prebrzo i preagresivno se promovirali kao turistička destinacija za sve

30.06.2020 u 19:11

Bionic
Reading

Znanstvenik Ivan Đikić poručio je u utorak da se koronavirus, unatoč blažoj kliničkoj slici, nije promijenio ili oslabio. Ipak poručuje da ne treba paničariti, već se odgovorno ponašati. Krizitirao je i neke odluke Nacionalnog stožera.

Znanstvenik ne smatra da se Hrvati baš pridržavaju mjera.

'Vidjeli smo jučer na aerodromu, vidim po gradu - malo održavanja distance, relativno malo ljudi koristi maske', kazao je Đikić za Dnevnik.hr koji smatra da smo otvorili granice prebrzo i preagresivno se promovirali kao turistička destinacija za sve.

Otvorili smo, kaže, noćne klubove kao znak da je sve normalno. 'Dogodili su nam se izbori, u izborima svatko traži svoj interes. Stožer se nije dovoljno fokusirao na opasnosti koje su bile oko nas', mišljenja je znanstvenik.

Upozorio je da ne znamo kako će imunološki sustav reagirati kad nam gripa dođe na jesen.

'Ali sve što govorimo ne treba se prezentirati u medijima kao panika i ogromna opasnost nego moramo reći - opasnost je ispred nas. Imamo sve mjere da možemo tu opasnost predvidjeti, savladati i svojim ponašanjem pobijediti virus zasigurno', istaknuo je.

Govoreći o sigurnosti da će cjepivo biti pronađeno poručio je da ništa nije sigurno, ali imamo 125 cjepiva koja su napravljena.

'21 je u kliničkim ispitivanjima, tri u trećoj fazi, to su ogromni uspjesi u znanosti. Očekivanja su da ćemo i u trećem i u šestom mjesecu sljedeće godine imati regularna odobrena cjepiva koja će biti sigurna i djelotvorna. Uvijek je rizik hoće li to cjepivo imati dugotrajni efekt', kazao je Đikić.

Na upit je li možda bolje preboljeti bolest kako bi se stekao imunitet kazao je da je takvo igranje, švedski model, stvaranje kolektivnog imuniteta.

'Pogledajte živi eksperiment na Floridi, gdje smo se s tim igrali. Nije virus opasan, ajmo svi na plaže. Danas vam je u Floridi nevjerojatna opasnost, zatvaraju se plaže, zatvaraju barovi i to je posljedica toga', rekao je Đikić.

Što se tiče lokalne situacije ovdje, te izjave da je virus oslabio u Hrvatskoj su, smatra, bile znanstveno neutemeljene. Zašto su simptomi blaži?

'Radi toga jer je titar virus oko nas. Kad mi razgovaramo na metar i pol razdaljine u zatvorenom prostoru je viši, u otvorenom niži. Kad imate dvadeset virusa koji uđu u vas, naš imunološki sustav, sluznica to može blokirati. Kada imate 20.000, simptomi su brži, značajniji i to je jedina razlika, rekao je Đikić.