ZNANSTVENA POTVRDA

Znaju trajati mjesecima: Zašto su gubitak mirisa ili okusa česti simptomi zaraženosti koronavirusom

30.06.2020 u 15:20

Bionic
Reading

Nekoliko je istraživanja već pokazalo kako je jedan od simptoma zaraženosti koronavirusom gubitak mirisa ili okusa, a najnovije studije provedene na oboljelima u Pekingu to i potvrđuju

Sve je više istraživanja koja se bave fenomenom iznenadnog nestajanja osjetila mirisa ili okusa koja se dovode u vezi s Covid-19, a upravo to potvrđuju i studije nedavno oboljelih osoba u Pekingu gdje se nakon nekoliko mjeseci pojavilo novo žarište u Kini.

Naime od 256 slučajeva oboljelih od Covid-19 u Pekingu gdje je 11. lipnja ponovno buknulo novo žarište epidemije 33 osobe odnosno 13 posto ih je potvrdilo kako su izgubili miris, a 21 osoba ili 8 posto, izjavilo je da je novi virus utjecao i na okus koji su izgubili, rekao je Wu Guoan, potpredsjednik pekinške bolnice Ditan, na tiskovnoj konferenciji.

Gubitak mirisa ili okusa i u ranijim je istraživanjima potvrđeno kao simptom Covid-19, a jedno međunarodno istraživanje objavljeno ovog mjeseca otkrilo je kod čak 32 posto pacijenata u Kini, 69 posto slučajeva u Njemačkoj i 49 posto u Francuskoj ovaj fenomen.

Istraživanje objavljeno u časopisu 'Otolaryngology - Head and Neck Surgery' temelji se na istraživanju na 394 pacijenta - 239 iz Kine, 39 iz Njemačke i 116 iz Francuske. U svim zemljama koje su proučavane, ukupno 41 posto ili 161 pacijent prijavilo je gubitak mirisa ili ukusa. Ove dvije osjetilne disfunkcije mogu predstavljati rani ili čak biti jedini simptom infekcije Sars-CoV-2, što je službeno ime novog koronavirusa, i kod odraslih i djece.

Nadalje ističe se kako gubitak osjećaja mirisa ili ukusa mogu služiti i kao važni kriteriji za one pacijente koji su pokazali vrlo malo ili gotovo nikakve druge simptome.

Znanstvenici koji su proveli ovu studiju preporučuju dodavanje i pitanja koja se odnose i na promjene okusa i mirisa kako bi se pomoglo identificiranju ovih bolesnika prije daljnjeg prenošenja bolesti.

I američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti već su upozorili da su i to simptomi na koje treba paziti. Lu Hongzhou iz Kliničkog centra za javno zdravlje u Šangaju, jedan od autora ovog istraživanja, rekao je da je pojava ovog simptoma između broja zaraženih različita od zemlje do zemlje i zbog različitih mutacija virusa ili genetskih razlika među oboljelima.

Ostali simptomi Covid-19 uključuju vrućicu, kašalj, umor, bolove u grlu i proljev, no prošlo je neko vrijeme prije nego što je gubitak ukusa i mirisa prepoznat kao simptom.

Upravo je o gubitku osjetila mirisa i okusa nedavno progovorio i princ Charles koji se požalio kako mu se još uvijek nije vratio osjećaj iako je uspješno pobijedio koronavirus. Otac prinčeva Williama i Harryja borio se s Covid-19 još u ožujku, no kaže kako se još nije 'vratio na staro'.

Ova spoznaja, kažu znanstvenici, ne predstavlja iznenađenje, obzirom da se zna da se privremeni gubitak njuha, anosmija, javlja nakon određenih virusnih infekcija, no nije jasno zbog čega neki još dugo nakon početka zaraze Covid-19 viruosm ne mogu osjetiti mirise.

Inače, koronavirusi uzrokuju oko 20 posto prehlada, a gubitak osjeta već je i ranije primijećen kao simptom u nekim slučajevima Covid-19 iz Kine, Južne Koreje, Italije i Njemačke. Mnogi pacijenti prijavili su iznenadni gubitak mirisa, a zatim njegov nagli i potpuni povratak u periodu od jednog ili dva tjedna. Posebno je zanimljivo što velik broj njih nije prijavio osjećaj začepljenog nosa i što se nekima mjesecima nije povratio osjet mirisa.

Naime, kada prestane zaraza koronavirusom, oteklina u nosu se smanjuje i molekule arome imaju čist put do svojih neoštećenih receptora, a čulo mirisa vraća se u normalu. No zbog čega se nekima miris nije vratio nema još točnog odgovora. Razlog bi mogao biti, kažu znanstvenici, da je riječ o posljedicama jače upale.