žele izbjeći disciplinske mjere

Italija bi mogla smanjiti deficit kako bi udovoljila europskim partnerima

26.11.2018 u 11:19

Bionic
Reading

Talijanska vladajuća koalicija mogla bi smanjiti planirani deficit u proračunu za iduću godinu na dva posto BDP-a kako bi izbjegla disciplinske mjere Bruxellesa, objavili su u ponedjeljak vladini izvori

Sadašnji cilj je 2,4 posto, puno više od 0,8 posto kojeg je postavila prethodna vlada, zbog čega su europski partneri najprije zaprijetili opomenom, a potom i financijskim sankcijama.

Čelnici dviju stranaka vladajuće koalicije, desničarske Lige i protusistemskog pokreta Pet zvijezda, dali su naslutiti da bi mogli smanjiti planirani deficit ouči sastanka u Bruxellesu u ponedjeljak navečer.

Sastanak bi mogao dovesti do preokreta u sporu s Bruxellesom koji je uskomešao financijska tržišta zabrinuta za održivost golemog talijanskog duga.

Rim tvrdi da će predloženi proračun zapravo poticati gospodarski rast i smanjiti javni dug od 2,3 bilijuna eura. Procjenjuje se da će javni dug Italije u sljedeće dvije godine iznositi oko 131 posto BDP-a.

Komisija tvrdi da Italija mora rasteretiti proračun u skladu s propisima eurozone u kojoj je talijanski dug drugi najveći nakon Grčke.

Zamjenik premijera i čelnik Lige Matteo Salvini rekao je u nedjelju da se nitko ne drži cilja od 2,4 posto 'kao pijan plota'.

Vicepremijer i vođa Pokreta 5 zvijezda Luigi Di Maio rekao je da, sve dok se ne mijenjaju proračunske mjere, smanjenje deficita nije nepremostiv problem.

'Ono što je važno jest da u proračunu budu ciljevi koje smo si zacrtali. I onda, ako pregovori znače da se deficit mora smanjiti, za nas to nije problem', istaknuo je Di Maio.