PLENKOVIĆ POTVRDIO

Istražuje se tko je pustio depešu o posjetu predsjednice SAD-u

19.01.2017 u 12:11

Bionic
Reading

Nakon što je na sjednici Vlade najavio osnivanje Savjeta za vraćanje Ine u hrvatske ruke i otkup MOL-ovog udjela, premijer Andrej Plenković nije objasnio zašto u Savjetu nema potpredsjednice Vlade Martine Dalić. No, otkrio je kako je naredio istragu puštanja depeše hrvatskog veleposlanstva o posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović SAD-u u medije

Plenković je na konferenciji za medije nakon sjednice odgovorio i na pitanje odustaje li od modela da se dionice otkupe prodajom 24 posto dionica HEP-a. 'Ja i dalje, od svega što čujem, mislim da je model koji smo predstavili i dalje najbolji, najčišći i u smislu generiranja potrebnih sredstava i najjasniji. Želim pokazati otvorenost za sugestije. Riječ je o kompliciranoj i sofisticiranoj transakciji. Ovaj model je na stolu ali želim saslušati i druge i ideje i modele', kazao je.

'Svi članovi Vlade su uključeni u ovaj proces, Dalić je sudjelovala u svim razgovorima do sada, sudjelovat će i u daljnjim aktivnostima. Dogovorili smo se da je ovo najprimjereniji model', pojasnio je ne odgovorivši konkretno na pitanje zašto je izostavljena.

Što se tiče komunikacije s mađarskom stranom, ona postoji, kazao je. 'Mi smo Vlada koja je u kratkom roku obavila i razgovor s Upravom Ine. Nakon formiranja Savjeta dijalog će se nastaviti. Prvi razgovori već idućeg tjedna', dodao je premijer.

Na pitanje o depeši iz hrvatskog veleposlanstva u SAD-u o posjetu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović koja je objavljena u pojedinim medijima, Plenković je rekao kako je ministar vanjskih i eurospkih poslova Davor Ivo Stier već pokrenuo istragu o tome. 'Krajnje je neouobičajeno da takve bilješke završavaju u medijima. Stier je naredio istragu da se vidi kako su te informacije završile u medijima. U način na koji je komuniciran posjet SAD-u ne bi ulazio', kazao je.