STRIEDINGER NOVOM LISTU

'Istražitelji za Hypo su idioti!'

Hypo Striedinger

Hypo Striedinger

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Günther Striedinger bivši voditelj poslova Hypo Grupe za Hrvatsku otkriva da je Ivo Sanader u poslove Hypa u Hrvatskoj uključen od početka, još od 1994. U intervjuu riječkom Novom listu austrijske istražitelje za Hypo, koji tvrde da su kroz tu banku oprane milijarde iz Hrvatske, nazvao je doslovno idiotima

Günther Striedinger otkrio je da su njegov kolega Wolfgang Kulterer i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader bili sjajni prijatelji, da su se dobro razumjeli i održavali redovne kontakte, ali da on sam nije imao poseban odnos sa Sanaderom.

Na pitanje novinara kako je počelo ulaganje Hypa u Hrvatsku, Günther Striedinger je odgovorio da su, 'nakon nekih poslova u Hrvatskoj' on i Wolfgang Kulterer, koji danas sjedi u pritvoru u Beču, 'stupili početkom devedesetih u kontakt s gospodinom Sanaderom, koji je u tom trenutku bio zamjenik ministra vanjskih poslova'. Konkretno, 1994. godine.

'Ministar vanjskih poslova je bio Mate Granić. Sanader je govorio izvrstan njemački i ubrzo smo uspostavili kontakt. Imao sam priliku tada biti u kontaktu s našim političarima i zaposlenicima u austrijskom ministarstvu vanjskih poslova, naši političari su pozitivno procjenjivali razvoj Hrvatske, i postojala je jako otvorena i transparentna želja za pomoći. Vladao je velik stupanj suradnje i želje za dobrim odnosima između dviju država. Tadašnji guverner HNB-a Pero Jurković nas je jako podupirao, sjećam se. S tim dobrim zajedničkim međudržavnim radom u pozadini, korektnom politikom informiranja i međusobno transparentnih odnosa se i poslovni odnos između Hrvatske i Hypo banke razvijao iznimno pozitivno', ispričao je Striedinger.

Tvrdi da 'apsolutno ničega nije bilo što se događalo 'ispod stola', ničeg prljavog' i da je bila riječ o otvorenoj i iskrenoj potpori financijskih izvora i financijskih mogućnosti, 'savršeno čisti poslovi, korektni i u skladu sa zakonom'.

Novinar Novog lista pitao ga je jesu li u Hrvatsku donijeli austrijski novac, ili je - kako neki krugovi tvrde - bila riječ o novcu hrvatskih građana, koji je preko Hypo banke 'opran' i vraćen nazad u državu, ali sada kao novac u privatnom vlasništvu nekolicine.

'Moram ovdje reći jednu stvar. Ovi... Ovi idioti - da, idioti, jer nemam bolju riječ za njih - idioti koji kažu da se prao novac tako što su se izvlačile ogromne sume iz Hrvatske, 'prale' preko Hypo banke i onda vraćale nazad - ma molim vas, kako? U Hrvatskoj nije bilo novca, nije bilo likvidnosti, nije bilo ničeg na računima, Hrvatskoj je trebalo financiranje, kreditiranje! Tek u drugom koraku poslovanja možete računati na izgradnju mreže poslovnica gdje bi ljudi mogli pohraniti svoju ušteđevinu i tek se u drugom koraku može graditi poslovnice i početi raditi s novem građana. Uostalom, zar mislite da nas nisu odgovorne institucije za nadzor gledale kroz deset puta veće ogledalo nego neke druge?' - kaže Striendiger.

Günther Striedinger jedno je od dvaju danas najčešće spominjanih imena u austrijskim medijima, barem u onom dijelu njih koji se bave pričama o korupciji i propasti Hypo banke. Drugo ime je Wolfgan Kulterer.

Günther Striedinger bio je predmetom istrage austrijskih pravosudnih organa, je li to i danas - nije poznato.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi