kombinirana infekcija

Istovremeno ste se zarazili covidom i gripom? Pitali smo infektologa što vam je činiti

24.01.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Hladni val ipak nije zaustavio viruse. Iako je prošli tjedan pristigao najveći broj prijava oboljelih od gripe u ovoj sezoni, vrhunac nas tek čeka. Istovremeno vladaju i drugi virusi poput koronavirusa, čija je pojavnost trenutačno, doduše, u opadanju. No, ima i zabilježenih slučajeva flurone – paralelne zaraze influencom i koronavirusom. Koliko su takve infekcije ozbiljne?

U Hrvatskoj je tijekom ove sezone gripe dosad pristiglo 5300 prijava oboljelih, od čega je 2245 prijava pristiglo prošli tjedan, najnoviji su podaci HZJZ-a. Veći broj oboljelih u ovom tjednu u odnosu na prethodne tjedne upućuje na uzlazni trend epidemije gripe što je u okviru očekivanog. Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više.

S druge strane, pojavnost covida je u blagom padu – u trećem tjednu nove godine zabilježeno je 1117 slučajeva covida, dok ih je u tjednu ranije bilo 1792, a sredinom prosinca čak 5000 u jednom tjednu.

No moguće su i kombinirane infekcije, kaže nam infektolog dr. Zoran Barušić, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević'.

Iako nema pravila, dodaje ovaj infektolog, istovremena prisutnost covida i gripe u bolesnika s komorbiditetima ipak može biti teže kliničke slike.

Barušić dodaje da su takve kombinirane infekcije mogu detektirati kako u dječjoj tako i u odrasloj populaciji, neovisno o postojanju eventualnih komorbiditeta i drugih potencijalno ugrožavajućih stanja.

  • +2
Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Tijekom recentne pandemije uvidjeli smo da su se kliničke slike COVID-19 manje ili više mijenjale ovisno o cirkulirajućim virusnim varijantama. S druge strane gripa uglavnom ima svoj uobičajeni klinički tijek koji počinje visokom tjelesnom temperaturom, izraženim općim simptomima uz postupni razvoj respiratornih simptoma', kaže ovaj infektolog.

Ipak, navedeni klinički tijek kod gripe može pokazivati određena odstupanja (primjerice kod male djece, osoba starije životne dobi, cijepljenih bolesnika i slično). A upravo je, kako kaže, testiranje na uzročnike respiratornih bolesti preduvjet za koncipiranje liječenja.

'U sezoni cirkulacije velikog broja različitih respiratornih uzročnika (među ostalima COVID-19 i gripe) svakako je uputno učiniti testiranje kako bi se pokušao otkriti uzrok tegoba. Uz metode molekularne dijagnostike (PCR), danas su široko dostupni i brzi antigenski testovi za dijagnostiku određenih respiratornih uzročnika', kaže Barušić.

Osnova liječenja covida i gripe je pak simptomatsko liječenje. Uz navedeno postoje i druge mogućnosti liječenja ove dvije bolesti, uzimajući pri tome u obzir brojne čimbenike koji mogu indicirati donošenje odluke o takvom (specifičnom) liječenju.