covid i gripa izmiču kontroli

Prepune bolnice, pacijenti opet leže na hodnicima: Španjolci vraćaju maske

05.01.2024 u 17:07

Bionic
Reading

Epidemija covida i gripe u Španjolskoj postaje toliko loša da brojne turističke regije ponovno uvode obvezno pravilo nošenja maski u određenim okolnostima

Zdravstvene vlasti diljem zemlje trenutno izvješćuju o prezasićenosti bolnica i domova zdravlja, s pacijentima koji ponovno leže na hodnicima ili satima čekaju na liječenje. Obiteljski liječnici također pozivaju na obveznu upotrebu maski u zdravstvenim centrima i bolnicama diljem cijele Španjolske, naglašavajući da zimski val covida i gripe izmiče kontroli, piše Daily Mail.

Španjolska vlada nije dala nikakvu objavu o povratku obveznog nošenja maski, ali regije poput Valencije - u kojoj se nalaze turistička žarišta Benidorm i Alicante - već ponovno nameću vlastita pravila. Odjel za zdravstvo Valencije uveo je obveznu upotrebu maski u zdravstvenim centrima zbog porasta respiratornih infekcija, a ova se preventivna mjera smatra relevantnom s obzirom na incidenciju pojave bolesti u toj regiji sa stopom od 1501 slučaja na 100.000 stanovnika.

  • +4
Ilustrativna galerija/Covid-mjere u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Biel Alino

Maske se moraju nositi u sljedećim situacijama u Valenciji: kada se ljudi sa simptomima nađu u zajedničkim prostorima, a odnosi se to i na sve profesionalce koji se brinu za simptomatske slučajeve te koji rade u jedinicama intenzivne njege i s ranjivim pacijentima, kao i na sve u bolničkim ili hitnim odjelima, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na mjestima na kojima su koncentrirani pacijenti i obitelji, poput čekaonica itd.