london bijesan

Muškarac osuđen na smrt zbog špijunaže za Veliku Britaniju u Iranu

11.01.2023 u 22:22

Bionic
Reading

Iranski sud je osudio na smrt britansko-iranskog državljanina proglasivši ga krivim za špijunažu za Veliku Britaniju, priopćilo je u srijedu to pravosudno tijelo, što je razbjesnilo London koji je zatražio da se presuda ne izvrši.

"Alireza Akbari je osuđen na smrt zbog korupcije i ugrožavanja unutarnje i vanjske sigurnosti zemlje prenošenjem informacija", navodi Mizan Online.

Britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly je oštro reagirao na Twitteru: "Iran mora prekinuti izvršenje smrtne kazne nad britansko-iranskim državljaninom Alirezom Akbarijem i odmah ga osloboditi".

"To je politički motiviran čin barbarskog režima koji potpuno prezire ljudski život", istaknuo je.

Mizan Online nije naveo datum uhićenja i izricanja presude koju je potvrdio Vrhovni sud.

Agencija nije ništa rekla ni o dužnosti koju je obnašao osuđenik.

No navodi, prenoseći priopćenje ministarstva informiranja, da je Akbari bio "glavni špijun" britanske "tajne obavještajne službe" zbog "važnosti svog položaja".

Toj je službi prenio "važne informacije", rekao je isti izvor.

Početkom prosinca četiri Iranca su smaknuta pošto im je izrečena smrtna kazna zbog "suradnje" s Izraelom, zakletim neprijateljem Islamske Republike.

Veze Teherana i Londona zategnule su se zadnjih godina zbog uhićenja nekoliko osoba s dvojnim, iransko-britanskim državljanstvom.