TEHERAN PORUČIO OBAMI

Irancima dosta američke mrkve i batine

08.12.2008 u 13:32

Bionic
Reading

Službeni Teheran u ponedjeljak je pozvao novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obamu da odbaci neprijateljsku politiku prethodne američke adminstracije protiv Irana te da umjesto toga primijeni svoj slogan o 'promjenama'

TEHERAN - "Prethodna američka politika, koja uključuje metodu mrkve i batina, neprihvatljiva je i de facto je bila neuspješna", rekao je novinarima u Teheranu glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Hassan Ghashghavi. Aludirao je na Obamin intervju za američku mrežu NBC u nedjelju, kada je noovizabrani predsjednik izjavio kako će sankcije protiv islamskih zemalja biti oštrije ako se ponude i zahtjevi Zapada o suspenziji obogaćenja urana ponovno odbace.

"Obama je u svojoj predizbornoj kampanji obećao promjene te je izrekao slogan 'Da, mi to možemo', zbog čega mi i ostatak svijeta očekujemo promjene, a ne istu politku i zahtjeve kao u prošlosti", kazao je Ghashghavi.

Dodao je kako bi Zapad "jedanput zauvijek" trebao priznati legitimno pravo Irana za nastavkom razvoja nuklearnog programa, a zauzvrat bi Teheran pokušao ublažiti strahovanja Zapada oko civilne i mirotvorne prirode naših nuklearnih projekata."