prekršen suverenitet

Iran odbacio američke optužbe da stoji iza napada na veleposlanstvo u Bagdadu

31.12.2019 u 23:19

Bionic
Reading

Iran je u utorak osudio "smionost" Sjedinjenih Država koje su optužile službeni Teheran da je potaknuo protuamerički prosvjed i napad na američko veleposlanstvo u Bagdadu

"Iznenađujuća hrabrost američkih dužnosnika je takva da nakon smrti 25 Iračana i brojnih ranjenika (u američkim zračnim napadima) kojima je prekršen suverenitet i teritorijalni integritet Iraka, oni pripisuju Islamskoj Republici Iran prosvjede iračkog naroda protiv njihovih okrutnih napada", priopćio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Abas Mousavi.

U američkim zračnim napadima u nedjelju je poginulo 25 boraca skupine Kataib Hezbollah koja je dio paravojne koalicije u kojoj prevlast imaju proiranske frakcije, a što je bio američki odgovor na ubojstvo američkog civila u raketnom napadu na iračku vojnu bazu.

Tisuće prosvjednika u utorak su ispred zgrade veleposlanstva SAD-a u Bagdadu palili zastave, lomili nadzorne kamere i uzvikivali "smrt Americi".

Američki predsjednik Donald Trump je za "orkestriranje" napada na američko veleposlanstvo u Bagdadu okrivio Iran, kazavši kako će za njega odgovornim smatrati službeni Teheran.

Takve optužbe Moussavi je nazvao uvredom iračkom narodu.

"S jedne strane Amerikanci ignoriraju slobodu iračke nacije i njezinu volju za autonomijom, a s druge zaboravljaju koja je bila njihova uloga u usponu Sadama Huseina (bivšeg iračkog predsjednika koji je svrgnut američkom invazijom) i Daesha (arapski naziv za džihadističku Islamsku državu), rekao je Mousavi.

Već mjesecima irački čelnici pozivaju svoje saveznike Amerikance i Irance da se ne razračunavaju međusobno na iračkom tlu od kojeg čine svoju bojišnicu.

U priopćenju je glasnogovornik iranske diplomacije upozorio Sjedinjene Države da ne "poduzimaju nikakvu nerazboritu akciju" i pozvao je Bijelu kuću da "razmotri svoju destruktivnu politiku u regiji".