neustrašivi pred suzavcem

Iran intenzivirao gušenje protuvladinih prosvjeda

10.10.2022 u 18:07

Bionic
Reading

Iranske snage sigurnosti intenzivirale su u ponedjeljak gušenje protuvladinih prosvjeda u nekoliko kurdskih gradova, a prosvjednicima diljem Irana pridružili su se radnici iz rafinerija nafte

Prosvjedi su zahvatili Iran nakon smrti 22-godišnje Mahse Amini iz iranske kurdske regije. Umrla je 16. rujna nakon što je pritvorena zbog "neprikladnog odijevanja".

Iako studenti igraju ključnu ulogu na prosvjedima, čini se da su im se pridružili radnici rafinerija nafte Abadan i Kangan i nuklearne elektrane Bushehr. Glasnogovornik ministarstva za naftu nije odmah odgovorio na telefonski poziv Reutersa.

Napetosti su posebno visoke između vlasti i kurdske manjine. Skupine za ljudska prava upozoravaju da su Kurdi dugo bili ugnjetavani, što Islamska Republika niječe.

Skupina za ljudska prava Hengaw izvijestila je u ponedjeljak o velikoj prisutnosti naoružanih snaga sigurnosti u kurdskim gradovima Sanandaj, Saqez i Divandareh. Hengaw tvrdi da je ubijeno najmanje pet kurdskih stanovnika, a ozlijeđeno više od 150 u prosvjedima od subote.

Iranske vlasti su za nasilje krive niz neprijatelja, uključujući naoružane iranske kurdske disidente, pri čemu je Revolucionarna garda nekoliko puta napala njihove baze u susjednom Iraku.

Ubijeno je najmanje 185 ljudi, među njima 19 maloljetnika, ozlijeđene su stotine, a uhićeno je tisuće ljudi, prema skupinama za ljudska prava.

Iranske vlasti objavile su da su "izgrednici" ubili najmanje 20 pripadnika snaga sigurnosti.

Unatoč nasilnom gušenju prosvjeda, prosvjednici diljem Irana palili su fotografije vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hameneija, pozivali na pad klerikalnog establišmenta i skandirali "smrt diktatoru".

Stotine srednjoškolki i studentica pridružile su se prosvjedima u Iranu, neustrašive pred suzavcima, palicama i, u mnogim slučajevima, bojevim streljivom koje su koristile snage sigurnosti, navode skupine za ljudska prava.

"Hej svijete, čuj me: Želim revoluciju, želim slobodno živjeti i spremna sam umrijeti za to", rekla je 17-godišnja prosvjednica Reutersu koji ne otkriva njezin identitet i lokaciju iz sigurnosnih razloga.