smrt mlade žene

Sukobili se studenti i policija, otkazana nastava na sveučilištu u Teheranu

03.10.2022 u 11:09

Bionic
Reading

Nastava na najuglednijem sveučilištu u Teheranu prekinuta je u ponedjeljak nakon sukoba studenata i policije u sklopu prosvjeda koji su zahvatili zemlju nakon smrti mlade žene u pritvoru, objavila je lokalna agencija

"Tehnološko sveučilište Sharif objavilo je da će se zbog nedavnih događaja i potrebe da zaštiti studente sva predavanja od ponedjeljka nadalje održavati virtualno", objavila je agencija Mehr, javlja agencija AFP.

Prema izvješćima s društvenih mreža velik broj studenata na sveučilištu Sharif bio je uhvaćen u klopku na parkiralištu unutar kampusa, prenosi BBC.

Videosnimke na društvenim mrežama pokazale su studente kako bježe od sigurnosnih snaga koje su na njih pucale.

Protuvladini prosvjedi izbili su u rujnu nakon smrti 22-godišnje Iranke Mahse Amini koja je proglašena mrtvom 16. rujna, tri dana nakon što je bila privedena zbog navodnog kršenja propisa o nošenju hidžaba. Umrla je pošto je pala u komu nakon privođenja u Teheranu i njezina smrt potaknula je najveći val nemira u Iranu u posljednje gotovo tri godine.

Policija je odbacila sumnje po kojima je djevojka pretučena, no očevicii navode da ju je ćudoredna policija udarala štapom u glavu te njezinom glavom o jedno od policijskih vozila.

Medij Iran International izvještava da su sigurnosne snage napale studente u njihovima spavaonicama.

Nedjelja je bila prvi dan povratka na fakultete za brojne studente sveučilišta Sharif.

Prema izvješćima studenti su se okupili pred glavnim ulazom u nedjelju navečer kada su čuli za sukobe.

Britanska mreža BBC navodi da ne može provjeriti informacije iz neovisnih izvora.

U prosvjedima koji traju od sredine rujna i zahvatile su brojne iranske gradove, ubijene su 133 osobe do danas, objavila je nevladina udruga Iran Human Rights, sa sjedištem u Norveškoj.

Iranske vlasti obećale su da će biti oštre prema prosvjednicima tvrdeći da ih potiču vanjskih neprijatelji Irana.