samit u samarkandu

Iran potpisao memorandum o pridruživanju Šangajskoj organizaciji za suradnju

15.09.2022 u 11:48

Bionic
Reading

Iran je potpisao memorandum o punopravnom članstvu u Šangajskoj organizaciji za suradnju (SCO), rekao je u četvrtak iranski ministar vanjskih poslova, potvrđujući time nastojanja Teherana na prevladavanju ekonomske izolacije zbog američkih sankcija

"Potpisivanjem dokumenta o punopravnom članstvu u SCO-u, Iran je ušao u novu fazu razne gospodarske, komercijalne, tranzitne i energetske suradnje", napisao je Hossein Amirabdollahian na profilu na Instagramu.

Sigurnosno tijelo zemalja središnje Azije, koje se brzo širi i koje su osnovale Kina i Rusija, prošle godine je odobrilo iranski zahtjev za članstvo. Tvrdolinijaški vođe Teherana pozvali su članice da mu pomognu formirati mehanizam za izbjegavanje sankcija sa Zapada zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi nalazi se u oazi Puta svile u Samarkandu u Uzbekistanu kako bi sudjelovao na samitu te organizacije. Očekuje se da će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javljaju iranski mediji.

Tijelo, formirano 2001. kao mehanizam za raspravu Rusiji, Kini i bivšim sovjetskim državama u srednjoj Aziji, proširilo se prije četiri godine na Indiju i Pakistan, s ciljem da se osnaži kao protuteža zapadnom utjecaju u regiji.

Iran će sada moći sudjelovati na sastancima, ali će vjerojatno trebati neko vrijeme da postigne punopravno članstvo, rekao je zamjenik glavnog tajnika organizacije Grigorij Logvinov za rusku državnu televiziju.

Iransko gospodarstvo teško je pogođeno od 2018. godine kad je tadašnji američki predsjednik Donald Trump povukao SAD iz nuklearnog sporazuma Teherana sa svjetskim silama, uključujući Rusiju i Kinu.

Višemjesečni neizravni pregovori Irana i administracije američkog predsjednika Joea Bidena u slijepoj su ulici zbog nekoliko prepreka oživljavanju nuklearnog pakta prema kojemu je Teheran pristao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.