blizu kirkuka

Iračka vojna baza pogođena projektilima

27.12.2019 u 21:35

Bionic
Reading

Nekoliko projektila ispaljeno je u petak na iračku vojnu bazu K1 blizu Kirkuka, u kojoj su smještene američke i iračke snage, priopćila je iračka vojska.

Za sada se ne zna ima li žrtava. Vojni izvori rekli su kako su pronašli lansirnu rampu za višecjevni raketni bacač kaćuša, unutar napuštenog vozila blizu baze.

Nitko za sada nije preuzeo odgovornost za napad.

Militanti islamske države u području odustali su privremeno od pokušaja vojnog svrgavanja vlasti u Bagdadu, nakon što je iračka vojska oslobodila cijeli teritorij koji je bio pod njihovom kontrolom u prosincu 2017.

Međutim, visoki američki vojni dužnosnik rekao je ovoga mjeseca da se pojačavaju napadi proiranskih skupina na američke snage u Iraku te da ti napadi postaju sve sofisticiraniji, gurajući sve strane bliže prema nekontroliranoj eskalaciji.

To je upozorenje izrečeno dva dana nakon što su četiri projektila ispaljena iz kaćuše pogodila bazu blizu bagdadske zračne luke, ranivši pritom pet pripadnika elitne iračke protuterorističke postrojbe.

U vojnoj bazi K1, koja se nalazi oko 15 kilometara od Kirkuka u sjevernom Iraku, smještene su američke postrojbe te iračka savezna policija i protuteroristička jedinica Iraka, rekli su vojni izvori.