UNIFORME U BIH

Inzko protiv formiranja pričuvne policije

18.06.2019 u 18:46

Bionic
Reading

Visoki predstavnik UN-a u BiH Valentin Inzko izjavio je u utorak u Sarajevu kako nije trenutak za osnivanje novih policijskih postrojba, aludirajući na odluke Republike Srpske (RS) i Federacije BiH da formiraju pričuvne policijske snage

"Ako RS uvede tisuću policajaca u pričuvni sastav i FBiH učini isto, ovdje bi bilo nekoliko tisuća rezervnih policajaca. Mislimo da nema razloga da se bilo gdje osniva pričuvni policijski sastav. Bolje je da ima manje naoružanih ljudi u BiH", rekao je Inzko.

Dodao je da se rješenja za probleme priljeva migranata, kojima se opravdava formiranje pričuvne policije, mogu naći u suradnji.

"Vi u BiH znate kako je biti izbjeglica. Unsko-sanska županija je ostavljena sama, općina Bihać mora sama rješavati problem, to je tužno kad znamo koliko ima praznih prostorija i državnih zgrada gdje bi se mogli smjestiti migranti.", rekao je Inzko lokalnim medijima.

Uspostavi pričuvnih sastava policije dvaju bosanskohercegovačkih entiteta usprotivio se nedavno i SAD poručivši vlastima da bi, umjesto toga, trebale više surađivati na suzbijanju ilegalnih migracija.

Srpske vlasti već su izmijenile zakon o policiji, a bošnjačke stranke najavile su identične protumjere, dok su se većinske hrvatske županije jedine usprotivile takvom raspletu. 

Pričuvne policijske snage sve strane u BiH podsjećaju na vrijeme prije rata, te su zbog toga dodatno podignute napetosti.