JEDINI KANDIDAT

Dodik ponovno izabran za predsjednika vladajućeg SNSD-a

15.06.2019 u 16:21

Bionic
Reading

Milorad Dodik ponovno je u subotu izabran za predsjednika vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na stranačkom kongresu na kojemu je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao da Bosna i Hercegovina nikada neće biti muslimanska država, a da Republika Srpska ostaje glavni interes Beograda

Dodik je bio jedini kandidat na šestom saboru SNSD-a koji je održan u Laktašima kod Banje Luke. Izabran je jednoglasno na sjednici najvišeg stranačkog tijela kojemu je nazočilo 1200 izaslanika.

U obraćanju stranačkim kolegama i gostima Dodik je rekao kako je Republika Srpska najbolji dio BiH, te istaknuo da njegova stanka neće dopustiti stvaranje jedne nacije u BiH čime bi se poništio srpski identitet. Ti pritisci po njemu traju još od vremena austrougarske uprave nad BiH, a sada opet jačaju takve inicijative.

"Nažalost, srpski se narod ovdje desetljećima pokušava izboriti za svoja prava..i sada se tako nešto traži, da odustanemo od svog identiteta, što nikada nećemo dopustiti", istaknuo je Dodik.

Sličnog je tona bio i istup srbijanskog šefa diplomacije. Istaknuo je da je Republika Srpska glavni interes Srbije.

"Republika Srpska je glavni interes Srbije i srpskog naroda. Imamo mi u mitologiji i drugih glavnih mjesta za srpstvo, ali to je povijest, a Republika Srpska je budućnost. BiH nije i nikad neće biti muslimanska, kako to hoće Bošnjaci", rekao je Dačić.

Političku stranku SNSD je 1996. osnovao Milorad Dodik. Ova stranka je vladajuća dugi niz godina u entitetu Republici Srpskoj, te bi trebala biti dio državnog Vijeća ministara BiH čija je uspostava blokirana zbog različitih stajališta bošnjačke i srpske strane oko aktiviranja NATO-vog Akcijskog plana za članstvo (MAP) s Bosnom i Hercegovinom.