ukinuta ograničenja

Interpol odlučio u korist Hrvatske: Hernadi se vraća na crvenu tjeralicu

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 17.11.2018 17:38
  • Objavljeno 17.11.2018 u 17:38
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Izvršni odbor Interpola je na u subotu održanoj sjednici u Dubaiju odlučio u korist Republike Hrvatske i dopustio cjelovito vraćanje međunarodne potrage Interpola za Zsoltom Tamasom Hernadijem: to znači da će Hrvatska opet za njim moći raspisati tjeralicu

Podsjetimo, u studenom 2016. godine Izvršni odbor Interpola je nakon dugog i iscrpnog postupka odlučio ukinuti traganje za Hernadijem putem Interpola i zabraniti Hrvatskoj da koristi njihove kanale ovom predmetu. Kao države članice Europske unije, Hrvatska i Mađarska upućene su da riješe svoj prijepor pred nadležnim tijelom Europske unije, nakon čega od Izvršnog odbora mogu zatražiti ponovno razmatranje Interpolove potrage za Hernadijem.

Nakon što je u srpnju ove godine Europski sud pravde u Luksemburgu presudio u korist Republike Hrvatske, hrvatski Ured Interpola odmah je zatražio vraćanje Interpolove potrage za Hernadijem, čime je još jednom pokrenut postupak konzultacija i rješavanja sporova među državama članicama Interpola, priopćili su iz MUP-a.

Valja napomenuti kako je Interpol svjetska organizacija sa 191 državom članicom i dugogodišnjom tradicijom i reputacijom, ali i sa svojim vlastitim složenim pravilima i propisima. Tako su i u ovom predmetu Hrvatska i Mađarska još jednom dobile priliku da pismeno iznesu svoje argumente u predmetu Hernadi, nakon čega je proveden formalni postupak tročlanih konzultacija: Interpola, Mađarske i Hrvatske.

U konačnici su obje države dobile priliku da iznesu svoje argumente pred Izvršnim odborom INTERPOL-a na danas održanoj sjednici u Dubaiju, nakon čega je donesena konačna odluka da se hrvatskom zahtjevu udovolji u cijelosti i ukinu sve ranije izrečene zabrane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!