ŠTO ĆE SAD?

Sud Europske unije opalio pljusku Mađarskoj: Izručite šefa MOL-a Hrvatskoj!

25.07.2018 u 13:14

Bionic
Reading

Sud Europske unije u Luksemburgu donio je odluku da Mađarska nije imala pravo kada je odbila izvršiti europski uhidbeni nalog, kojim je Hrvatska nastojala doći do predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, kojega se tereti da je s pet milijuna eura podmitio nekadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera u zamjenu za upravljačka prava u Ini

Odluka državnog odvjetništva Mađarske o obustavi kaznene istrage u okviru koje je tražena osoba, koju imenuju samo inicijalima AY, ali je jasno da se radi o Zsoltu Hernadiju, ispitana samo u svojstvu svjedoka ne može biti osnova za odbijanje izvršenja europskog uhidbenog naloga, objavio je Sud Europske unije u Luksemburgu.

U obrazloženju odluke Sud navodi da su nakon pokretanja istrage u Hrvatskoj protiv Hernadija, a za kazneno djelo davanja mita, hrvatska tijela u više navrata (prvi put 10. lipnja 2011.) od svojih mađarskih kolega zatražila međunarodnu pravnu pomoć u obliku ispitivanja tražene osobe u svojstvu osumnjičenika te uručenja istoj sudskog poziva za ispitivanje.

Mađarska tijela nisu udovoljila tim zahtjevima, ali su pokrenula istragu kako bi utvrdila je li počinjeno kazneno djelo na štetu javnog poretka u obliku davanja mita na međunarodnoj razini u skladu s mađarskim kaznenim zakonikom, navode iz Suda Europske unije. Ta je istraga obustavljena odlukom mađarskog glavnog državnog odvjetništva za istrage 20. siječnja 2012., s obrazloženjem da počinjene radnje ne čine kazneno djelo.

Međutim, nastavlja, istraga mađarskih tijela nije bila pokrenuta protiv Hernadija kao osumnjičenika, nego samo u odnosu na kazneno djelo o kojem je riječ, te je Hernadi u okviru te istrage ispitan samo u svojstvu svjedoka. 'Dana 1. listopada 2013., nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, hrvatska su tijela izdala europski uhidbeni nalog protiv Hernadija. Međutim, mađarska su pravosudna tijela odbila izvršiti taj nalog, s obrazloženjem da je u odnosu na isto djelo kao što je ono na kojemu se temelji uhidbeni nalog u Mađarskoj već bio obustavljen kazneni postupak', obrazlažu sa Suda.

  • +74
Hernadija se tereti da je s pet milijuna eura podmitio nekadašnjeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera u zamjenu za upravljačka prava u Ini Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Županijski sud u Zagrebu, pred kojime se vodi kazneni postupak protiv Hernadija, izdao je 15. prosinca 2015. novi europski uhidbeni nalog protiv te osobe, no mađarska su tijela odbila donijeti formalnu odluku o tom nalogu, s obrazloženjem da u Mađarskoj nije pravno moguće uhititi osobu ni pokrenuti novi postupak izvršenja naloga.

U svojem mišljenju od 16. svibnja 2018., nezavisni odvjetnik M. Szpunar predložio je Sudu da se proglasi nenadležnim za davanje odgovora na pitanja pravosudnog tijela koje je izdalo europski uhidbeni nalog, a kojima se nastoji saznati smije li pravosudno tijelo izvršenja odbiti izvršiti taj nalog. No sud ga nije poslušao te je zaključio da Mađarska nije imala nijedan razlog da ospori izvršenje europskog uhidbenog naloga iz Hrvatske.