KRŠENJA ZAKONA O RADU

Inspektorat utvrdio nepravilnosti u Taxi Cammeu

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.07.2011 17:25
  • Objavljeno 20.07.2011 u 16:46
Taxi Cammeo

Taxi Cammeo

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Državni inspektorat priopćio je danas da su njegovi inspektori tijekom ove godine proveli inspekcijske nadzore radnih odnosa u tri tvrtke povezane s Taxi Cammeom na niz prijava Cammeovih taksista, Sindikata hrvatskog vozača i nadležnog zagrebačkog Gradskog ureda

Kod poslodavca Cammeo d.o.o. početkom srpnja temeljem anonimne prijave obavljen je inspekcijski nadzor u vezi s prekovremenim radom, no kako je to složen postupak, utvrđivanje činjenica još je tijeku.

U travnju je, temeljem prijave radnika, utvrđeno da poslodavac nije isplatio plaću radniku niti mu uručio obračun plaće. Zbog toga je protiv poslodavca i odgovorne osobe podnesen optužni prijedlog nadležnom Prekršajnom sudu u Zagrebu, a obaviještena je i Porezna uprava.

Također je obavljen inspekcijski nadzor kojim je utvrđeno da poslodavac kod pet radnika nije sklopio ugovor o radu niti izdao pisanu potvrdu o sklopljenom ugovoru o radu te ih nije prijavio nadležnim tijelima mirovinskog i obveznog zdravstvenog osiguranja. I zbog tih prekršaja podnesen je Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Zagrebu te je obaviještena Porezna uprava.

Temeljem prijave Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u lipnju je utvrđeno da 64 radnika ne ispunjava posebne uvjete za sklapanje ugovora o radu, pa je poslodavcu izrečena novčana kazna od 13.000 kuna.

U toj tvrtki je u tijeku još jedan inspekcijski postupak temeljem prijave radnika zbog neisplate plaće, kao i postupak na temelju prijave Sindikata hrvatskog vozača, kaže se u priopćenju.

Kod poslodavca MODEM d.o.o. temeljem prijave Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u lipnju je utvrđeno da 31 radnik ne ispunjava posebne uvjete za sklapanje ugovora o radu. Poslodavcu je izrečena novčana kazna od 13.000 kuna.

Prije toga je u svibnju temeljem prijave radnika utvrđen prekršaj neisplate plaće i uručenja obračuna dugovane, a neisplaćene plaće, za što je poslodavac kažnjen sa 26.000 kuna. Postupak inspekcijskog nadzora po prijavi koju je podnio Sindikat hrvatskog vozača još je u tijeku.
Kod poslodavca Autoprijevoz OLIVA d.o.o. također je utvrđeno da 34 radnika ne ispunjava posebne uvjete za sklapanje ugovora o radu, pa je poslodavcu izrečena novčana kazna od 13.000 kuna.

Državni inspektorat u priopćenju ističe da kroz Službu nadzora u području rada i zaštite na radu postupa po svakoj propisnoj prijavi pri čemu, osobito u nadzorima koji se odnose na radne odnose, nailazi na teškoće u utvrđivanju svih okolnosti jer radnici često nisu spremni inspektorima dati izjave.

Također, napominje Državni inspektorat, u nekim se slučajevima zaštita povrijeđenih prava iz radnog odnosa može ostvariti jedino putem nadležnog suda, a ne kroz inspekcijski nadzor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi