ZBOG REFERENDUMA

Inicijativa Narod odlučuje pokreće ustavne tužbe protiv nekoliko hrvatskih gradova

21.05.2018 u 13:50

Bionic
Reading

Građanska inicijativa Narod odlučuje koja je pokrenula prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o izmjenama izbornog sustava, izvijestila je u ponedjeljak da pokreće ustavne tužbe protiv gradova Rijeke i Samobora jer su, tvrde, svojim građanima uskratili osnovno ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma, dok će Zagreb, Osijek i Rijeku tužiti jer su svojim građanima naplatili porez na referendum.

"U pripremi su tužbe za Rijeku i Samobor koji su svojim građanima uskratili ustavno pravo da se izjasne po pitanju referenduma. Također ćemo tužiti Zagreb, Osijek i Rijeku jer su građanima naplatili porez na referendum koji je protuzakonit. Riječ je o dvostrukoj naplati mjesta izjašnjavanja jer ta mjesta, koja su javna dobra, građani tih gradova već plaćaju porezima, doprinosima i prirezima. Još se dodatno naplaćuje pravo građana da se izjasne po pitanju referenduma bez obzira kakvo tko imao mišljenje o tome", kazao je na konferenciji za novinare ispred Gradskog poglavarstva koordinator građanske inicijative Narod odlučuje Zvonimir Troskot.

S obzirom da će ustavna tužba biti riješena tek nakon roka prikupljanja potpisa, pozvao je Ministarstvo uprave da reagira s obzirom da postoji određeno nadzorno tijelo koje prema zakonu mora reagirati i poslati nadzor na teren te ispitati protuustavnost i protuzakonitost tih gradova.

Inicijativa od ministra uprave Lovre Kušćevića traži da se izjasni što je napravio po pitanju situacije u gradovima koje inicijativa namjerava tužiti.

Podsjetivši da je ministar izjavio u intervjuu za Večernji list da će Ustavom i zakonima štititi pravo prikupljanja potpisa za pravedniji izborni sustav, Troskot je upitao je li možda mislio na ustav Narodne Republike Koreje s obzirom da nas, ustvrdio je, Ustavom i zakonima RH ne štiti.

Dodao je da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel četiri ustavnopravna stručnjaka koja su se izjasnila da su pitanja inicijative ustavna i sve ostale građane koji su se već izjasnili po pitanju referenduma nazvao bolesnim umovima u emisiji Otvoreno.

  • +22
Počelo prikupljanje potpisa za referendum o otkazivanju Istanbulske konvencije Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Upitan da prokomentira to što brojni stručnjaci ne misle da su njihova pitanja ustavna i da se iza toga krije udar na prava nacionalnih manjina te najavu SDP-a da će krenuti u inicijativu promjene Ustava kako bi se definiralo u Ustavu što ne smije biti dio pitanja, kazao je da je "SDP stranka koja uvijek kada neka građanska inicijativa pokrene ovakav referendum, dodatno postrožuje sam referendum kako bi dodatno ograničio prava građana da se izjasne".

"Referendum u Hrvatskoj jedan je od najstrožih, ako ne i najstroži na cijelom svijetu, jer u samo 14 dana morate prikupiti 380.000 potpisa što zapravo onemogućuje demokratičnost i građane da se stvarno izjasne po pitanju referenduma. SDP-ov gradonačelnik je uskratio ustavno pravo svojim građanima i tko će im vratiti pravo da se izjasne", kazao je Troskot.

Najavio je da će inicijativa sutra izaći sa službenim podacima vezano za brojku prikupljenih potpisa građana u prvih tjedan dana.