PREMIJER O NOVOM ZAKONU

'Informativni program HRT-a uopće me ne zanima'

14.06.2012 u 12:16

Bionic
Reading

Izmjene i dopune Zakona o HRT-u, koje je Vlada usvojila na današnjoj sjednici i poslala u redovitu saborsku proceduru, dakle, dva čitanja, spriječit će kolizije u upravljanju i rješavanje nagomilanih problema u toj kući, smatra ministrica kulture Andrea Zlatar. Premijer Zoran Milanović je pak dometnuo da on niti ima vremena za televiziju niti ga zanima informativni program

'Upravljačka, programska i financijska kriza na HTV-u traje već mjesecima, a novim zakonskim odredbama jasno se razdjeljuju odgovornosti ravnatelja, urednika, nadzornog odbora te programskog vijeća, čime će se spriječiti kolizije u upravljanju i omogućiti rješavanje nagomilanih problema u toj kući', kazala je ministrica kulture Andrea Zlatar.

Prema prijedlogu zakona o HRT-u, glavnog ravnatelja birat će izravno Sabor i on (ravnatelj) će upravljati poslovanjem te raspolagati nekretninama i imovinom, predlagati nadzorom odboru statut HRT-a te donositi opće akte i predlagati program rada i financijski plan HRT-a.

Glavni će ravnatelj na prijedlog glavnog urednika HRT-a imenovati i razrješavati glavnog urednika HTV-a i HR-a, no o tome će se morati savjetovati s novinarima i drugim zaposlenicima koji kreativno sudjeluju u stvaranju programa.


Što zanima premijera?

'Davno je iza nas vrijeme kada je, kako su je zvali, dalekovidnica, bila jedini izvor informacija. Tržište se promijenilo i u tom smislu mene zanima status kuće koja građane godišnje košta više od milijardu kuna i zanimaju me javni sadržaji poput kulturnog i dramskog programa. Informativni program me uopće ne zanima, to je stav mene i moje stranke, ja uopće ne stignem ni gledati televiziju', kazao je premijer Milanović

'Kvaliteta programa nije na zadovoljavajućoj razini'

Zbog nedostatka ispunjavanja obaveza oko javnih interesa, odnosno uočenih propusta vezanih uz neravnomjernu zastupljenost sadržaja od javnog interesa, Vlada je predložila Saboru da ne prihvati Izvješće o radu Programskog vijeća HRT-a i provedbi programskih načela i obaveza utvrđenih Zakonom o HRT-u i Ugovorom, objasnila je ministrica Zlatar.

Naglasila je i da Vlada smatra da kvaliteta programa HRT-a nije bila na zadovoljavajućoj razini, da često nije poštivan standardni hrvatski jezik te da iz Izvješća nije razvidno koje su mjere poduzete radi razvoja sektora nezavisne produkcije.

'U cijelosti smo ispunili svoje obaveze'

Programsko vijeće HRT-a ocijenilo je danas neutemeljenim vladin prijedlog Saboru da ne prihvati izvješće o radu tog vijeća i obrazloženje ministrice Zlatar: 'Ovakav prijedlog vlade Programsko vijeće smatra neutemeljenim s obzirom na to da je Programsko vijeće u cijelosti ispunilo sve svoje Zakonom o HRT-u propisane obveze u 2011.', stoji u priopćenju kojim je predsjednica vijeća Nada Zgrabljić Rotar reagirala na današnje Vladino negativno mišljenje o radu vijeća.

Iz Vijeća objašnjavaju da njihove obveze, kad je riječ o programu HRT-a, podrazumijevaju nadzor provedbe programa koji je utvrđen privremenim Ugovorom između HRT-a i vlade. Ugovornim obvezama, objašnjavaju, predviđaju se udjeli, to jest postotci pojedinih vrsta programa koje HRT mora ostvariti u ukupnom programu, a prema godišnjim izvješćima glavnih urednika HTV-a i Hrvatskog radija o emitiranom programu i statističkim pokazateljima, ti su udjeli, tvrde u vijeću, u potpunosti realizirani, čime su ugovorne obveze u cijelosti izvršene.

'Ukoliko postoji mišljenje da bi određene vrste programskih sadržaja trebale biti zastupljene u ukupnom programu HRT-a više nego što jesu u važećem privremenom Ugovoru, u tijeku je javna rasprava o novom petogodišnjem Ugovoru između vlade i HRT-a, gdje se takvi prijedlozi mogu iznijeti', stoji u priopćenju PV HRT-a koje zaključuje da razlozi koje je iznijela Zlatar ne mogu ni u kom slučaju biti razlozi za neprihvaćanje njihova izvješća te da bi neprihvaćanje uz takvo obrazloženje bilo u postupnosti protivno Zakonu o HRT-u.

Milanović o HRT-u