NEMA VIŠE SODOME I GOMORE

Indonezija zabranila izvanbračni seks, čak i turistima: 'Kad na Baliju netko prvi put završi u zatvoru, bit će to katastrofa'

07.12.2022 u 13:58

Bionic
Reading

Većinski islamska država Indonezija ovog tjedna usvojila je novi kazneni zakon kojim je između ostalog strogo zabranjen izvanbračni seks - i to ne samo za vlastite građane, nego i za strance koji ondje žive te turiste, njih milijune koji na godišnjoj bazi posjećuju destinacije poput razvikanog otoka Balija. Za procesuiranje je dovoljna prijava 'nekog člana obitelji', a kazne su drakonske: nevjenčanim parovima koji žive zajedno prijeti šest mjeseci, a onima koji prakticiraju seks izvan braka čak godina dana zatvora

Potez indonezijskih vlasti šokirao je turističke radnike diljem svijeta, ali i same Indonežane koji žive od turizma i upravo su se počeli oporavljati od katastrofe koju je prouzročilo zatvaranje zbog pandemije koronavirusa. Održani su prosvjedi u glavnom gradu Jakarti, a na samom otoku Baliju - koji za razliku od ostatka zemlje ima hinduističku, a ne muslimansku većinu stanovništva - reakcije su burne.

Pobunili su se i Australci, kojima je obližnji Bali jedna od najpopularnijih destinacija s oko milijun i pol dolazaka u 2019. godini, uključujući turiste s vikend-aranžmanima ili maturante koji ondje proslavljaju kraj školovanja: kako prenosi BBC, oni već najavljuju bojkot zbog 'Bali bonk bana', kako su ga kolokvijalno nazvali.

Upozoravaju da se otvara i prostor korupciji jer će po svemu sudeći trebati podmititi radnike u hotelima kako bi bili sigurni da neće biti prijavljeni. Neki najavljuju da će jedini siguran način za putovanje na Bali biti onaj s vjenčanim listom u džepu.

  • +5
Turizam na Baliju Izvor: Profimedia / Autor: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

S druge strane indonezijske vlasti objašnjavaju da će se novi zakon - koji, kako se može razabrati, na snagu zapravo stupa tek za tri godine - teško odnositi na turiste jer će oni koji prijavljuju kršenje ćudorednih pravila ionako uglavnom biti domaći ljudi. Treba, dakle, paziti ne upuštati se u bliže ili ne daj bože intimne odnose s lokalcima…

Predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain za tportal priznaje da je potpuno iznenađen ovakvim potezom Indonezije i na prvi pogled karakterizira ga 'zanimljivim', pa donekle i 'ludim'.

'Svako ograničenje poput ovoga neminovno dovodi do smanjenja interesa i na koncu manjeg broja posjetitelja, stoga će se isto dogoditi i s Indonezijom. Jasno, svaka zemlja ima pravo postavljati svoje uvjete boravka i teoretski se može dogoditi da ovakve zabrane privuku određenu klijentelu, recimo bračne parove. Makar osobno ne vjerujem da će se to dogoditi', kaže Fain za tportal.

'Koliko vidimo, zakon još uvijek nije dorečen i tek treba vidjeti hoće li se i na koji način primjenjivati na sve turiste i u svim dijelovima zemlje. S naše strane, jasno, upozoravat ćemo na novu okolnost i savjetovati klijentima da - kao uostalom i prilikom putovanja u bilo koju drugu zemlju - trebaju biti upoznati s pravilima koja ondje vrijede i poštovati lokalnu kulturu da se ne bi doveli u nepovoljan položaj', dodaje predsjednik UHPA-e.

Broj hrvatskih turista koji na godišnjoj bazi posjećuju Indoneziju i Bali trenutno je mizeran jer je ova destinacija tek 'otvorena' nakon gotovo trogodišnjeg lockdowna. Ranije, do 2019. godine, Hrvati su onamo putovali najčešće u privatnom aranžmanu i u manjim grupama.

Jedan od Hrvata koji je prije samo mjesec dana boravio upravo na Baliju jest Kristijan Iličić, vjerojatno najpoznatiji hrvatski travel-bloger koji je dosad posjetio više od stotinu zemalja, među kojima i najzabačenije i najopasnije države na svijetu. On je šokiran novim zakonom u Indoneziji.

'Ta ionako siromašna država toliko je dugo bila zatvorena za turiste da su ljudi na rubu očaja: sve im je poskupjelo i naprosto nemaju od čega živjeti. Naprosto vape za strancima, a s druge strane ih na ovaj način odbijaju. Pa to je fascinantno, potpuno smiješno', kaže Iličić za tportal.

'Problem će, ako ga bude, sasvim sigurno eskalirati na Baliju, na kojemu hinduisti ionako čine većinu - na drugim otocima i u drugim dijelovima zemlje već su na snazi šerijatski zakoni koji predviđaju bičevanje i kamenovanje za preljub, to nije ništa novo. Ali prvi put kada netko na Baliju zbilja ode u zatvor, to će biti katastrofa', dodaje Iličić.

On ipak ima rezervi prema dosljednosti u provođenju novog kaznenog zakona.

'U brojnim, uglavnom muslimanskim zemljama već postoje slični propisi koji zabranjuju izvanbračni seks, ali za sankcioniranje su uglavnom potrebni čvrsti dokazi, poput snimke samog čina. Netko to mora vidjeti, zabilježiti i prijaviti pa se zakoni uglavnom prešutno zaobilaze. U Katru i Ujedinjenim Arapskim Emiratima ne smije se iskazivati nježnost na javnim mjestima, na Bruneju postoje zakoni koji predviđaju kamenovanje homoseksualaca do smrti, u Kuvajtu ne možete uzeti zajedničku hotelsku sobu bez predočenja vjenčanog lista. Turisti iskazuju poštovanje prema lokalnoj kulturi, a s druge strane vlasti se prema njima ne odnose pretjerano rigorozno. Nadam se da će, ako ovaj zakon zbilja profunkcionira, barem tako biti i na Baliju', kaže Iličić.